Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Musarraf békejobbot nyújtott India miniszterelnökének

2002.01.05. 11:47
A Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) nepáli csúcsértekezletének szombati megnyitóján kezet fogott egymással a pakisztáni elnök és az indiai miniszterelnök, de Kasmírból újabb összetűzésekről érkezett jelentés.
Pervez Musarraf pakisztáni elnök azzal a kijelentéssel zárta katmandui felszólalását, hogy "őszinte baráti kezet" nyújt Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnöknek. "Lépjünk együtt a béke, a harmónia és a haladás útjára Dél-Ázsiában" - ajánlotta Musarraf, rámutatva, mennyire lényegbevágó a két atomfegyverrel rendelkező, rivális szomszéd közötti béke a temérdek szegény lakta térség jövője szempontjából.

Musarraf ezután csakugyan odament Vadzspajihoz és kezet nyújtott neki. Vadzspaji erre elmosolyodott és megszorította a felé nyújtott kezet, de nyomban fel is szólította Musarrafot: e gesztusa után legyen gondja arra, hogy "ne engedjen meg olyan tevékenységet Pakisztánban, amely terroristákat képessé tesz erőszakcselekmények elkövetésére Indiában".

Musarraf megvédte a kasmíri muzulmán felkelőket

A pakisztáni elnök viszont beszédében arra kérte a dél-ázsiai vezetőket, hogy tegyenek különbséget a jogos ellenállás és a terrorizmus között. Musarraf ezzel arra célzott, hogy a vitatott Kasmír indiai részén zajló muzulmán felkelést jogos ellenállásnak tartja.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy szítja a muszlim lázadást Kasmír indiai ellenőrzés alatti részén. Iszlámábád viszont azt állítja, hogy csak erkölcsi és diplomáciai támogatást nyújt egy önrendelkezési küzdelemhez, és visszautasítja azt az indiai érvelést, amely egyenlőségjelet tesz a kasmíri muszlim szeparatizmus és a terrorizmus között. Mindkét ország igényt tart az 1947-es függetlenné válásuk óta megosztott térség egészének ellenőrzésére.

Összecsapások Kasmírban

Kasmír indiai részének hatóságai közölték, hogy szombaton is pakisztáni oldalról kilőtt aknagránátok hullottak három falura Puncs környékén. (Puncs 240 kilométernyire északnyugatra fekszik az indiai Kasmír téli fővárosától, Dzsammutól.)

A SAARC-tanácskozás megkezdődése előtt nem sokkal a pakisztáni hatóságok mintegy kétszáz iszlám szélsőségest gyűjtöttek be az ország különböző részeiben. Állítólag az őrizetbe vettek egy része rokonszenvezik az indiai fennhatóságot elutasító kasmíri csoportok törekvéseivel.