Mátyás
-6 °C
1 °C

India nem tárgyal Pakisztánnal

2001.12.29. 17:28
Elutasítja a tárgyalást az indiai miniszterelnök a pakisztáni elnökkel, és egy pártrendezvényen arra szólította föl az indiaiakat, hogy álljanak "minden eshetőségre készen". India minden rendelkezésére álló eszközzel föllép a "határmenti terrorizmus", azaz a jórészt pakisztáni segítséggel működő kasmíri muzulmán fegyveres csoportok ellen.
"A jelen helyzetben arra kérem minden honfitársamat, hogy álljanak készen minden eshetőségre, tanúságot téve egységünkről, bátorságunkról és az ügyünk igazságosságába vetett teljes meggyőződésről" - mondta Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök pártja, a jobboldali hindu Bháratíja Dzsanata Párt szombati gyűlésén.

India nem hagyja magát visszafogni

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy India a rendelkezésére álló eszközökkel kíméletlenül elkezdi "a Pakisztán által támogatott határ menti terrorizmus" felszámolását, de ugyanakkor leszögezte: Újdelhi mindent elkövet a két atomhatalom közötti háború elkerülésére. Vadzspaji kijelentette, hogy India nem enged a visszafogottságra intő külföldi nyomásnak, és akár egyedül is kész a terrorizmus elleni harcra. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy kezelje úgy Pakisztánt, mint Afganisztánt - terrorizmust támogató államként.

Vadzspaji nem tárgyal

Egyúttal azt is elutasította, hogy tárgyalásokat folytasson Musarraf tábornokkal, Pakisztán elnökével - írja a CNN. Musarraf pénteken azt mondta, hogy hajlandó volna beszélni Vadzspajival Nepálban, ahol a dél-ázsiai országok tartják találkozójukat a jövő héten.

India és Pakisztán diplomáciai kapcsolatai mélypontra jutottak az indiai parlament elleni, 14 halottat követelő december 13-i támadás után. Újdelhi két, Pakisztánból irányított muszlim fegyveres csoportot tett felelőssé.

India még többet vár Pakisztántól

Pakisztán az elmúlt napokban több szélsőségest is letartóztatott és házi őrizet alá helyezett, és befagyasztották a Kasmírban küzdő csoportok bankszámláit is, de India ezzel nem elégedett meg. Vadzspaji szombaton azt mondta, hogy azért nem hajlandó tárgyalni Musarraffal, mert Iszlámábád még mindig nem tett eleget a muszlim szélsőségesek visszafogásáért.

A kasmíri tűzszüneti vonal mentén az utóbbi napokban végrehajtott kölcsönös haderő-összevonások - az amerikai figyelmeztetések ellenére - veszélyes helyzetet teremtettek. Az elmúlt napokban többen is életüket vesztették a határmenti rövid fegyveres összetűzésekben. India ezreket kitelepített a határmenti térségből a háborús veszély miatt. Mindkét állam rendelkezik atomfegyverrel.

Pakisztáni diplomaták szerint India csak kihasználja Iszlámábád amúgy is szorult helyzetét, amibe az afganisztáni háború miatt került. Újdelhi politikáját magyarázhatja, hogy februárban választások lesznek a legnagyobb indiai szövetségi államban, és ezért Vadzspajira komoly nyomás nehezedik pártja, a nacionalista BDP részéről.