Gusztáv
-4 °C
1 °C

Pakisztán tiltakozik diplomatájának 'megkínzása' miatt

2001.12.23. 16:39
Pakisztán vasárnap hivatalosan tiltakozott Indiánál az újdelhi pakisztáni nagykövetség egy diplomatájának "elrablása" és "megkínzása" miatt. Közben újabb haderőket mozgósítottak a két ország határán.
Az iszlámábádi külügyminisztérium szerint a férfit az indiai titkosszolgálat ügynökei rabolták el bevásárlás közben az egyik újdelhi piacon. Kihallgatás közben teljesen pucérra vetkőztették, ütlegelték és kínozták, külső és belső sérüléseket okozva neki - állítja a közlemény, amely szerint orvosi látlelet tanúsítja, hogy Mohammad Sarif Hánt "kíméletlenül megverték és megkínozták".

A pakisztáni diplomatát öt óra múltán elengedték, de aláírattak vele egy vallomást, amelyben beismeri kémtevékenységét - idézte az AFP az iszlámábádi közleményt. A közleményből nem derült ki, hogy a kémkedéssel vádolt diplomata milyen beosztásban van az újdelhi követségen.

Újabb csapatösszevonások

India, Pakisztánhoz hasonlóan, csapatösszevonást hajtott végre a két ország határának közelében. Mint George Fernandes indiai védelmi miniszter a PTI indiai hírügynökségnek elmondta, Újdelhi ezzel válaszolt arra, hogy Pakisztán mozgósított egy tartalékos hadosztályt. Az összevont indiai erők között harckocsizó és tüzérségi egységek is találhatók.

A két ország között amúgy is feszült viszony december 13-án éleződött ki, amikor egy, az indiai parlament épületénél végrehajtott öngyilkos merényletben tizennégyen vesztették életüket. India Pakisztánt vádolta az iszlám szélsőségesek támogatásával.