Valér
4 °C
8 °C

Mikulásruhás rendőrök az al-Kaida ellen

2005.12.24. 13:00
Indonéziában 47 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak a templomok, szállodák, klubok, éttermek és bevásárlóközpontok védelmére, és megerősítették a magas rangú kormánytisztviselők, diplomaták védelmét is.
Indonéziában fokozott biztonsági intézkedéseket tesznek a terrorista merényletek megelőzésére Tűzszerész osztagok kutatták át szombaton Indonézia keresztény templomait, és Mikulásnak öltözött biztonsági őrök gépkocsikat vizsgáltak át, robbanószereket keresve, miután az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Jemaah Islamiyah iszlám szervezet karácsonyi merényletekkel fenyegetőzött.

Országosan mintegy 47 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak a templomok, szállodák, klubok, éttermek és bevásárlóközpontok védelmére, és megerősítették a magas rangú kormánytisztviselők, diplomaták és más külföldi állampolgárok védelmét is a délkelet-ázsiai országban. Több mérsékelt iszlám csoport is felajánlotta, hogy az ünnepek alatt védelmet nyújt a misékre igyekvőknek.

Bosszútól tartanak

Firman Gani vezérőrnagy, Jakarta rendőrfőnöke arra figyelmeztetett, hogy a Jemaah Islamiyah merényletet hajthat végre karácsonykor, megtorlásul Azahari bin Husin bombagyártó szakértő, a Bali szigetén 2002-ben elkövetett, 202 halálos áldozatot követelő merényletek értelmi szerzőjének haláláért. Azahari november elején az indonéz rendőrséggel vívott tűzharcban vesztette életét.

A Jemaah Islamiyaht teszik felelőssé a keresztény templomok ellen 2000-ben végrehajtott karácsonyi támadásokért és a különböző nyugati érdekeltségek ellen azóta elkövetett öngyilkos, robbantásos merényletekért, amelyekben összesen több mint 260-an vesztették életüket, köztük sok külföldi turista.

Két hónappal ezelőtt Poso városában három iskolába igyekvő keresztény lányt fejeztek le álarcos terroristák, akiket azóta sem sikerült elfogni.

Fokozott a terrortámadás veszélye

Az Azahari rejtekhelyén talált tucatnyi pokolgép és térkép arra utalt, hogy a csoport egy újabb merénylet tervezésének előrehaladott szakaszában van - közölte Sjamsir Siregar, az indonéz hírszerzés főnöke.

A rendőrség másutt olyan videofelvételt talált, amelyen három férfi beismerte, hogy ők robbantottak idén október 1-jén Bali szigetén egy étteremben. Egy olyan videofelvételt is találtak, amelyen egy csuklyás terrorista támadásokkal fenyegeti az amerikai, brit, ausztrál és olasz állampolgárokat. Ráadásul megjelent a világhálón egy olyan, eddig ismeretlen honlap, amely részletes útmutatást ad kezdő terroristáknak, hogyan kell lesből lelőni nyugatiakat Jakarta utcáin.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és több más kormány eltanácsolta országa állampolgárait a karácsonyi indonéziai utazástól, mondván, hogy fokozott a terrortámadások veszélye.