Árpád
-2 °C
3 °C

Elmaradhat az indiai-pakisztáni csúcs

2002.01.04. 14:44
India szerint nem érettek a körülmények arra, hogy a Dél-Ázsiai Együttműködési Társulás (SAARC) Nepál fővárosában rendezendő csúcsértekezlete közben India és Pakisztán vezetői külön találkozót rendezzenek a két ország közötti válság rendezésére. Eközben letartóztattak százhúsz iszlám szélsőségest - köztük olyanokat is, akiknek közük lehet a delhi parlament elleni merénylethez - a pakisztáni hatóságok.
Mint az indiai külügyminisztérium szóvivője a sajtó előtt kijelentette, egy ilyen találkozóhoz "megfelelő légkör szükséges". A szóvivő hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a párbeszéd Újdelhi és Iszlámábád között lezárult volna, de a jelenlegi helyzetben, amikor a "demokrácia egyik székhelyét", vagyis az indiai parlamentet támadás érte, Pakisztán túllépett egy bizonyos határon. A szóvivő hozzátette, hogy "semmi jel nem mutat" a két ország külügyminisztere, Dzsaszvant Szingh és Abdul Szattar találkozójára, de nem is zárt ki ilyen megbeszéléseket.

India bejelentése előtt Pakisztán kényszerült halasztásra, mivel Musarraf elnök a rossz időjárás miatt Kínában rekedt. A pakisztáni elnök késését az okozta, hogy India és Pakisztán kölcsönösen kitiltotta egymás légteréből a másik ország repülőit.

Rendőrkézen a merénylők

A pakisztáni rendőrség az éjszaka során több pandzsábi városban hajtott végre rajtaütéseket az iszlám militánsok elfogására. "A legtöbb letartóztatott a Sipah-i-Sahab és a Tehrik-i-Jaffira csoportokhoz tartozik" - nyilatkozta az egyik rendőrtiszt a Reutersnek. A rendőrség szerint a Dzsais-i-Mohammed és a Laskar-i-Taiba csoport tagjai közül is letartóztattak néhányat. Az utóbbi két csoportot teszi felelőssé India a delhi parlament ellen elkövetett merényletért.

A Dzsais-i-Mohammed szóvivője a Reutersnek nyilatkozva azt állította, a szervezet nyolcvan tagját tartóztatták le a hatóságok. "Ez az Egyesült Államok parancsára történt" - nyilatkozta a szóvivő a letartóztatásokról. Pervez Musarraf pakisztáni államfő kormánya decemberben megközelítőleg száz militánst tartóztatott le. India ezt a "helyes irányba tett lépésként" értékelte akkor.

Azonban azóta nyilvánvalóvá vált, hogy India célja a militánsok kiadatásának elérése. Ezt azonban Pakisztán elutasítja, mondván India nem szolgált nem szolgált bizonyítékkal arra, hogy a parlament elleni merényletet ténylegesen a letartóztatottak követték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?