Elmaradhat az indiai-pakisztáni csúcs

2002.01.04. 14:44
India szerint nem érettek a körülmények arra, hogy a Dél-Ázsiai Együttműködési Társulás (SAARC) Nepál fővárosában rendezendő csúcsértekezlete közben India és Pakisztán vezetői külön találkozót rendezzenek a két ország közötti válság rendezésére. Eközben letartóztattak százhúsz iszlám szélsőségest - köztük olyanokat is, akiknek közük lehet a delhi parlament elleni merénylethez - a pakisztáni hatóságok.
Mint az indiai külügyminisztérium szóvivője a sajtó előtt kijelentette, egy ilyen találkozóhoz "megfelelő légkör szükséges". A szóvivő hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a párbeszéd Újdelhi és Iszlámábád között lezárult volna, de a jelenlegi helyzetben, amikor a "demokrácia egyik székhelyét", vagyis az indiai parlamentet támadás érte, Pakisztán túllépett egy bizonyos határon. A szóvivő hozzátette, hogy "semmi jel nem mutat" a két ország külügyminisztere, Dzsaszvant Szingh és Abdul Szattar találkozójára, de nem is zárt ki ilyen megbeszéléseket.

India bejelentése előtt Pakisztán kényszerült halasztásra, mivel Musarraf elnök a rossz időjárás miatt Kínában rekedt. A pakisztáni elnök késését az okozta, hogy India és Pakisztán kölcsönösen kitiltotta egymás légteréből a másik ország repülőit.

Rendőrkézen a merénylők

A pakisztáni rendőrség az éjszaka során több pandzsábi városban hajtott végre rajtaütéseket az iszlám militánsok elfogására. "A legtöbb letartóztatott a Sipah-i-Sahab és a Tehrik-i-Jaffira csoportokhoz tartozik" - nyilatkozta az egyik rendőrtiszt a Reutersnek. A rendőrség szerint a Dzsais-i-Mohammed és a Laskar-i-Taiba csoport tagjai közül is letartóztattak néhányat. Az utóbbi két csoportot teszi felelőssé India a delhi parlament ellen elkövetett merényletért.

A Dzsais-i-Mohammed szóvivője a Reutersnek nyilatkozva azt állította, a szervezet nyolcvan tagját tartóztatták le a hatóságok. "Ez az Egyesült Államok parancsára történt" - nyilatkozta a szóvivő a letartóztatásokról. Pervez Musarraf pakisztáni államfő kormánya decemberben megközelítőleg száz militánst tartóztatott le. India ezt a "helyes irányba tett lépésként" értékelte akkor.

Azonban azóta nyilvánvalóvá vált, hogy India célja a militánsok kiadatásának elérése. Ezt azonban Pakisztán elutasítja, mondván India nem szolgált nem szolgált bizonyítékkal arra, hogy a parlament elleni merényletet ténylegesen a letartóztatottak követték el.  • Tippek
  • Hírek