Valér
-2 °C
0 °C

Pakisztánban békéltet Colin Powell

2002.01.16. 13:38
Pakisztánban tárgyal Colin Powell amerikai külügyminiszter, hogy megkísérelje enyhíteni a Pakisztán és India közti feszültséget. India az ország parlamentje elleni terrortámadás elkövetőinek kiadatását követeli, míg pakisztáni vélemények szerint megnőtt az esélye a konfliktus tárgyalásos rendezésének.
Pakisztánba érkezett Colin Powell, aki reményei szerint hatástalaníthatja az India és Pakisztán közötti feszültséget. A két ország viszonya évek óta feszült a vitatott hovatartozású Kasmír miatt, ami az indiai parlament ellen múlt év decemberében elkövetett merénylet nyomán csaknem háborúhoz vezetett.

Powell a BBC-nek nyilatkozva elmondta, "a konfliktus felé vezető rohanás alaposan lelassult". Kasmír kérdését kizárólag kétoldalú tárgyalásokkal lehet megoldani - tette hozzá. Mint mondta, útjának célja az India és Pakisztán közti konfliktus kiterjedésének teljes megállítása és a folyamat visszafordítása. Kasmír esetében az elsőszámú cél inkább a stabilizáció, mint az azonnali csapatvisszavonás elérése.

India a terroristák kiadatását követeli

"Sokkal fontosabb, hogy megbizonyosodjunk a politikai és diplomáciai helyzet stabilizációjáról. Ha ez adott, akkor kellő időben a csapatokat is visszavonhatják" - mondta el az amerikai külügyminiszter a BBC-nek. India eközben még mindig az indiai célpontok támadásával vádolt terroristacsoportok elleni pakisztáni akcióra vár.

"Akciókat várunk a határokon átnyúló terrorizmus megfékezésére, és a Kasmír területére történő beszivárgások megakadályozására" -mondta erről Jaswant Singh indiai külügyminiszter. A külügyminiszter követelte továbbá húsz feltételezett terrorista kiadatását is. Pakisztán egy külügyi tisztviselője "nagy lehetőségnek" nevezte Powell látogatását az országa és India közti párbeszéd megkezdésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!