Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Pakisztánban békéltet Colin Powell

2002.01.16. 13:38
Pakisztánban tárgyal Colin Powell amerikai külügyminiszter, hogy megkísérelje enyhíteni a Pakisztán és India közti feszültséget. India az ország parlamentje elleni terrortámadás elkövetőinek kiadatását követeli, míg pakisztáni vélemények szerint megnőtt az esélye a konfliktus tárgyalásos rendezésének.
Pakisztánba érkezett Colin Powell, aki reményei szerint hatástalaníthatja az India és Pakisztán közötti feszültséget. A két ország viszonya évek óta feszült a vitatott hovatartozású Kasmír miatt, ami az indiai parlament ellen múlt év decemberében elkövetett merénylet nyomán csaknem háborúhoz vezetett.

Powell a BBC-nek nyilatkozva elmondta, "a konfliktus felé vezető rohanás alaposan lelassult". Kasmír kérdését kizárólag kétoldalú tárgyalásokkal lehet megoldani - tette hozzá. Mint mondta, útjának célja az India és Pakisztán közti konfliktus kiterjedésének teljes megállítása és a folyamat visszafordítása. Kasmír esetében az elsőszámú cél inkább a stabilizáció, mint az azonnali csapatvisszavonás elérése.

India a terroristák kiadatását követeli

"Sokkal fontosabb, hogy megbizonyosodjunk a politikai és diplomáciai helyzet stabilizációjáról. Ha ez adott, akkor kellő időben a csapatokat is visszavonhatják" - mondta el az amerikai külügyminiszter a BBC-nek. India eközben még mindig az indiai célpontok támadásával vádolt terroristacsoportok elleni pakisztáni akcióra vár.

"Akciókat várunk a határokon átnyúló terrorizmus megfékezésére, és a Kasmír területére történő beszivárgások megakadályozására" -mondta erről Jaswant Singh indiai külügyminiszter. A külügyminiszter követelte továbbá húsz feltételezett terrorista kiadatását is. Pakisztán egy külügyi tisztviselője "nagy lehetőségnek" nevezte Powell látogatását az országa és India közti párbeszéd megkezdésére.