Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két hónapnyi haladékot ad India Pakisztánnak

2002.05.24. 15:29
Két hónap haladékot ad Pakisztánnak India a kasmíri feszültség csökkentésére - értesült egy indiai napilap. A két hónapos szünet akár az indiai hadsereg felkészülését is szolgálhatja. Az indiai miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy elkerülhetetlen-e az atomháború, azt viszont mondta: a végső győzelemre készül.
Két hónap haladékot ad India Pakisztánnak a kasmíri területek ellen indított támadások beszüntetésére, mielőtt bármiféle katonai akcióba kezdene - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Hindustan Times. A befolyásos indiai napilap információi szerint a két hónapos türelmi időről csütörtökön döntöttek egy megbeszélésen, melyen részt vett Vadzspají indiai miniszterelnök is.

Emelkedik a tőzsdeindex

Spekulatív - minősítette az indiai napilap írását az indiai kormányszóvivő a BBC-nek. Elemzők szerint azonban az, hogy Vadzspají hétvégére elhagyja Kasmír térségét azt jelentheti, hogy nem kerül sor azonnali katonai akcióra. A dél-ázsiai tőzsdék a napok óta tartó zuhanás után ma emelkedéssel reagáltak a katonai akció elmaradásának hírére.

A Hindustan Times értesüléseit nem cáfolva P. K. Bandopadgyaj védelmi szóvivő a BBC-nek nyilatkozva elmondta: már nyilvánosságra került minden döntés, amit a miniszterelnök és a katonai vezetés találkozóján meghoztak. A katonai akció elhalasztása meghatározó lehet, hiszen a vitatott hovatartozású, megosztott Kasmírban hamarosan választásokat tartanak - írja a BBC indiai tudósítója.

Egymillió katona áll egymással szemben

India biztosítékokat akar arra, hogy a pakisztáni militáns iszlám szervezetek nem fogják támadásokkal befolyásolni a választások kimenetelét. A két hónapos türelmi periódus egyben értékes idő India számára, mely bár nagy létszámú csapatokat mozgósított a térségben, egy kiterjedt katonai akció beindításához több felkészülési időre lenne szüksége.

A két ország határán közel egymillió katonát sorakoztatott fel a két atomhatalom. Pakisztán most az afgán határ körzetéből irányít át csapatokat, továbbá tervezik a Sierra Leonéban szolgálatot teljesítő négyezer békefenntartó katonájuk visszahívását is. Pakisztán mindent megtesz a szélsőséges militánsok megfékezéséért, és a határon túlra irányuló támadások száma is visszaesett - nyilatkozta Moin-ud-Haider tábornok, pakisztáni belügyminiszter a BBC-nek.

Atomháború még lehet

Vadzspají indiai miniszterelnök ennek ellenére kijelentette: nem kíván tárgyalásokat folytatni Pakisztánnal. A kérdésre, hogy elkerülhetetlen-e az atomháború a két ország között, Vadzspají nem kívánt válaszolni, de megismételte keddi kijelentését: csapatai a végső győzelemre készülnek.