Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Két hónapnyi haladékot ad India Pakisztánnak

2002.05.24. 15:29
Két hónap haladékot ad Pakisztánnak India a kasmíri feszültség csökkentésére - értesült egy indiai napilap. A két hónapos szünet akár az indiai hadsereg felkészülését is szolgálhatja. Az indiai miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy elkerülhetetlen-e az atomháború, azt viszont mondta: a végső győzelemre készül.
Két hónap haladékot ad India Pakisztánnak a kasmíri területek ellen indított támadások beszüntetésére, mielőtt bármiféle katonai akcióba kezdene - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Hindustan Times. A befolyásos indiai napilap információi szerint a két hónapos türelmi időről csütörtökön döntöttek egy megbeszélésen, melyen részt vett Vadzspají indiai miniszterelnök is.

Emelkedik a tőzsdeindex

Spekulatív - minősítette az indiai napilap írását az indiai kormányszóvivő a BBC-nek. Elemzők szerint azonban az, hogy Vadzspají hétvégére elhagyja Kasmír térségét azt jelentheti, hogy nem kerül sor azonnali katonai akcióra. A dél-ázsiai tőzsdék a napok óta tartó zuhanás után ma emelkedéssel reagáltak a katonai akció elmaradásának hírére.

A Hindustan Times értesüléseit nem cáfolva P. K. Bandopadgyaj védelmi szóvivő a BBC-nek nyilatkozva elmondta: már nyilvánosságra került minden döntés, amit a miniszterelnök és a katonai vezetés találkozóján meghoztak. A katonai akció elhalasztása meghatározó lehet, hiszen a vitatott hovatartozású, megosztott Kasmírban hamarosan választásokat tartanak - írja a BBC indiai tudósítója.

Egymillió katona áll egymással szemben

India biztosítékokat akar arra, hogy a pakisztáni militáns iszlám szervezetek nem fogják támadásokkal befolyásolni a választások kimenetelét. A két hónapos türelmi periódus egyben értékes idő India számára, mely bár nagy létszámú csapatokat mozgósított a térségben, egy kiterjedt katonai akció beindításához több felkészülési időre lenne szüksége.

A két ország határán közel egymillió katonát sorakoztatott fel a két atomhatalom. Pakisztán most az afgán határ körzetéből irányít át csapatokat, továbbá tervezik a Sierra Leonéban szolgálatot teljesítő négyezer békefenntartó katonájuk visszahívását is. Pakisztán mindent megtesz a szélsőséges militánsok megfékezéséért, és a határon túlra irányuló támadások száma is visszaesett - nyilatkozta Moin-ud-Haider tábornok, pakisztáni belügyminiszter a BBC-nek.

Atomháború még lehet

Vadzspají indiai miniszterelnök ennek ellenére kijelentette: nem kíván tárgyalásokat folytatni Pakisztánnal. A kérdésre, hogy elkerülhetetlen-e az atomháború a két ország között, Vadzspají nem kívánt válaszolni, de megismételte keddi kijelentését: csapatai a végső győzelemre készülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!