Valér
-2 °C
0 °C

Nem vetnek be atomfegyvert Kasmír miatt

2002.06.03. 11:57
India és Pakisztán is képes ellenőrizni az atomfegyvereit és nem is fogják bevetni azokat - véli az indiai védelmi miniszter. A szembenálló országok vezetői bár már egy teremben tartózkodnak a közép-ázsiai biztonsági értekezleten, még mindig nem hajlandóak személyesen tárgyalni. Vlagyimir Putyin orosz és Csiang Cö Min kínai államfő is kísérletet tesz a szemben álló országok vezetőinek meggyőzésére.
Sem India, sem Pakisztán nem lesz olyan meggondolatlan, hogy atomfegyvert vessen be a másik ellen - nyilatkozta George Fernandes indiai védelmi miniszter az International Herald Tribunenek. Dél-Ázsiában a politikusok felelősségteljesen gondolkodnak - tette hozzá a miniszter. Fernandes megerősítette: országa elsőként semmiképpen nem vetné be az atomfegyvert.

India és Pakisztán is tud vigyázni az atomfegyverekre

Nem csak a nyugati hatalmak és Kína, hanem India és Pakisztán is képes ellenőrzése alatt tartani nukleáris fegyverzetét - mondta el a lapnak Fernandes, aki szerint nincs ok a háborús félelemre. Ezt alátámasztja, hogy bár a két ország több mint egymillió katonája néz farkasszemet Kasmírban, komolyabb katonai incidens nem történt.

Musarraf tárgyalna, Vadzspají hajthatatlan

Időközben Oroszország is aktivizálta magát a két ország közti feszültség oldásában, Vlagyimir Putyin államfő mindent megtesz azért, hogy a két ország vezetői találkozzanak egy, a volt szovjet Közép-Ázsia biztonsági kérdéseit megvitató konferencián. Pervez Musarraf pakisztáni kormányfő már jelezte tárgyalási készségét, azonban az indiai vezetés mindaddig visszautasítja a tárgyalásokat, amíg Pakisztán nem akadályozza meg a Kasmírban harcoló muzulmán szeparatisták akcióit.

A két ország küldöttsége egyébként részt vesz a kazahsztáni Almatiban tartott csúcsértekezleten. Bár az orosz diplomaták huszonnégy órája folyamatosan tárgyalnak a két ország vezetőivel, Vadzspají indiai miniszterelnök visszautasította a személyes találkozót Musarraffal. A két vezető közötti feszültség feloldására kísérletet tesz majd Csiang Cö Min kínai államfő is.

Ismétlődő tüzérségi támadások

Kasmír határán hétfőn reggel újabb tüzérségi párbaj alakult ki a két ország hadserege között. Nem telik el nap anélkül, hogy a pakisztániak ne lőnék az állásainkat - jelentette ki a BBC-nek George Fernandes. A védelmi miniszter szerint Pakisztán ezeket az alkalmakat használja ki a muzulmán szeparatisták Kasmírba csempészésére. Amíg ezt nem akadályozzák meg, addig szó sem lehet tárgyalásokról - tette hozzá a miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!