India 'elsőként' nem alkalmazna atomfegyvert

2002.01.03. 10:01
A feszültségek csökkentése érdekében tett diplomáciai erőfeszítések ellenére Kasmír déli részén az éjszaka is folytatódtak az összecsapások a pakisztáni és indiai erők között. Az indiai kormányfő szerint a párbeszéd nem indulhat meg a terrorizmus felszámolása nélkül. A dél-ázsiai államok hétvégi, nepáli találkozóján nem biztos, hogy a két fél tárgyalni fog. Tony Blair brit miniszterelnök - miután George Bush amerikai elnökkel konzultált - a térségbe látogat, utazásának azonban nem deklarált célja a két fél közötti közvetítés.

A feszültségek csökkentése érdekében tett diplomáciai erőfeszítések ellenére Kasmír déli részén az éjszaka is folytatódtak az összecsapások a pakisztáni és indiai erők között. Egy indiai szóvivő szerint a tűzpárbaj helyszíne Malaballa térsége volt, ahol a pakisztáni fegyveresek megtámadták az indiai határőrszolgálat egyik állását, aknavetőkkel lőttek egymásra. Az indiai hadsereg viszonozta a tüzet. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Rendőrségi források szerint szerda késő éjszaka az indiai Dzsammu és Kasmír tartomány téli fővárosától, Dzsammutól 200 kilométerre északnyugatra feltehetőleg szélsőséges muzulmán fegyveresek rajtaütöttek egy indiai katonai őrhelyen: a darhali támadásban két katona életét vesztette, hét másik pedig megsebesült. Az indiai katonák visszalőttek, de az ismeretlen támadóknak sikerült elmenekülniük.

India elsőként nem alkalmaz atomfegyvert

Az indiai kormányfő vélekedése szerint nem szükségszerű a háború India és Pakisztán között, de a kétoldalú párbeszéd nem indulhat meg a határon átnyúló terrorizmus felszámolása nélkül. "Nem gondolom, hogy a háború szükségszerű, és minden erőfeszítést meg fogok tenni annak megakadályozására" - jelentette ki Atal Behari Vadzspaji csütörtöki lucknow-i sajtótájértekezletén.

Az indiai kormányfő beszédében kizárta, hogy országa elsőként alkalmazzon atomfegyvert a Pakisztánnal kialakult konfliktusban. "Ha diplomáciai eszközökkel is meg lehet oldani a fennálló problémákat, akkor nem értem, miért kellene más eszközökhöz folyamodnunk" - mondta Vadzspaji.

Nem biztos, hogy a két fél találkozik

Időközben Pervez Musarraf pakisztáni államfő útnak indult a nepáli Katmanduban, ahol pénteken - India, Pakisztán, Srí Lanka, Nepál, Banglades, Bhután és a Maldív Köztársaság állam- és kormányfőinek részvételével - kezdetét veszi a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség (SAARC) háromnapos csúcstalálkozója. Musarraf a csütörtöki napot Pekingben tölti, ahol találkozik Csu Zsung-csi kínai kormányfővel. Az még kétséges, hogy a konferencián a két fél tárgyalni fog a kialakult helyzetről.

Tony Blair közvetítene?

Tony Blair brit miniszterelnök, miután szerdán telefonbeszélgetést folytatott George Bush amerikai elnökkel az indiai-pakisztáni feszültség lehetséges megoldásának kérdéseiről, csütörtökön dél-ázsiai körútra indult. A brit kormányfő szóvivője elmondta: Blair útja nem válaszlépés a térségben kialakult helyzetre, s a londoni kormányzat nem kíván aktív békeközvetítőként részt venni a két atomhatalom közötti konfliktushelyzet megoldásában. Indiai hatósági értesülésekre hivatkozva a Reuters ennek ellenére azt írja, hogy Tony Blair az indiai miniszterelnökkel vasárnap, míg a pakisztáni elnökkel hétfőn tárgyal.  • Tippek
  • Hírek