Sára, Márió
2 °C
6 °C

Dühíti Castrót, hogy gazdagnak tartják

2005.03.18. 10:25
Félmilliárd dolláros vagyonával Castro alig szegényebb a brit királynőnél, írta a Forbes magazin. Az amerikai gazdasági lap magára haragította a kommunista diktátort. Castro szerint a pénz a világ legigazságosabb országában a népé, nem a vezéré.

Felbőszítette Fidel Castrót a Forbes Magazine, jelentette a Reuters. Az amerikai gazdasági magazin keddi számában közölt listát a világ leggazdagabb államfőiről. A listára a kommunista népvezér is felkerült, ötszázötven millió dolláros becsült vagyonnal.

 Fidel Castro
Fidel Castro
"Újfent becsületsértést követtek el azzal, hogy Castro vagyonáról beszélnek. Majdnem az angol királynő elé helyeztek engem", jelentette ki Castro felháborodottan a kubai kommunista párt, a hadsereg és a rendőrség vezetői előtt. "Ezek azt hiszik, hogy én vagyok Mobutu elnök, vagy valamelyik másik milliomos tolvaj, akit a birodalom védelmez", utalt kapitalista ősellenségére, az Egyesült Államokra.

Castro, aki zsinórban másodszor került fel a Forbes listájára, perrel fenyegetőzik, jelentette a Reuters. A magazin tavaly százötven millió dollárra becsülte a diktátor vagyonát. Az idei számban más számítási metódussal dolgoztak. A Forbes figyelembe vette, hogy Kuba egyszemélyi vezéreként Castro milyen vállalatok felett rendelkezik döntő befolyással, majd ezen vállalatok értékét egy modell segítségével a piacgazdaságban versengő vállalatokéhoz hasonlította.

A kubai kormány elutasítja a számítási módot, írja a Reuters. Az ország mexikói követségének közleménye szerint "a romló hitelű" Forbes Magazine "hazugságkampányt" folytat, hiszen a kubai állami vállalatok bevételeit "kizárólagosan a nép, a valódi tulajdonosok javára fordítják". A közlemény szerint Kuba az egyetlen latin-amerikai ország, amelyik harcol a szegénység ellen, a jövedelmek újraelosztása pedig a világon Kubában a legjobb.