Ágnes
-1 °C
2 °C

Információért vív háborút az Egyesült Államok

2001.09.27. 22:04
Elsősorban nem katonai akcióként, sokkal inkább a megbízókra vonatkozó hírszerzési adatok begyűjtéseként jellemezte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője az Egyesült Államok által a terrorizmus elleni harc érdekében kezdett lépéseket. Kongresszusi források és katonai szakértők egyetértenek abban, hogy nem várható nagyobb arányú támadás Afganisztán ellen, inkább kisebb, elszigeteltebb akciókkal próbálja majd a Bush-adminisztráció felgöngyölíteni a bin Laden-hálózatot.
A Pentagon - neve elhallgatását kérő - tisztviselője az AFP szerint Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes brüsszeli látogatása után beszélt erről. Wolfowitz a NATO védelmi minisztereinek értekezletén járt a belga városban.

A tisztviselő hangsúlyozta, írja az MTI, hogy az amerikai lépések elsősorban nem katonai jellegűek. Úgy vélte, hogy a terrorizmus elleni háborúban semmi sem fontosabb az információnál, bármilyen eszközöket alkalmaznak is megszerzésére. "Még ha katonai akciót kezdünk is, annak egyik fő célkitűzése a több információ összegyűjtése lesz" - mondta a forrás. Elismerte, hogy jelenleg mindenki a katonai erő alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket szeretné firtatni, de aláhúzta: a küzdelem a megbízókra vonatkozó értesülések begyűjtésével kezdődik.

Továbbra sem tudni, hogyan tovább

A New York Times által névtelenül idézett kongresszusi és kormánytisztviselők nyilatkozataiból szintén az derül ki, hogy Bush elnök egyelőre nem készül támadásra Afganisztán ellen. Bár a Pentagon egy percet sem vesztegetve már egész flottát irányított a térségbe, fehér házi szakértők és tervezők tisztában vannak a nehézségekkel és bonyodalmakkal, amit Afganisztán megtámadása felvetne.

Sem a szőnyegbombázásnak, sem az ellenzék támogatásának nincs értelme

Egy légitámadás-sorozat az afgán városok és a vidék ellen szinte semmilyen eredményre nem vezetne, ismerik el Washingtonban, mindössze rontana az amúgy is katasztrofális menekülthelyzeten. A tálibok ellenzékének támogatása szintén csak a polgári lakosság szenvedését növelné, a siker különösebb reménye nélkül, és ez potenciálisan meggyengítheti az amúgy sem túl szilárd terrorellenes koalíciót.

Speciális erők, célzott légitámadások

A legnagyobb esélyt a megszólaló tisztviselők arra látják, hogy speciális amerikai és brit egységek bevetésével, koncentrált légitámadásokkal semmisítsék meg az afganisztáni terroristahálózatot. De, úgy tűnik, Bushnak ezt sem áll szándékában elsietni - kilencven százalékos népszerűségi indexével van ideje gondolkodni.

Rumsfeld új típusú háborút hirdet
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a The New York Times című lapban csütörtökön közölt írásában vázolta a terrorizmus elleni "új típusú háborút", amelyet szerinte éppúgy jellemez majd az elektronikus hadviselés, mint a katonai. Úgy vélte, hogy az amerikai megtorló lépések cirkálórakéták kilövésével is járhatnak ugyan, de elektronikus harcba is kell kezdeniük a (terrorizmust szolgáló) befektetések felderítése és feltartóztatása érdekében. Felvetette azt is, hogy ha katonailag felléphetnek a terrorizmust támogató országok ellen, úgy megkísérelhetik szövetségesnek megnyerni ezen országok elnyomott lakosságát. Megváltozhat még a háborús kifejezések tárháza is: egy ellenséges terület elfoglalása a jövőben kibernetikai terének megszállását is jelentheti majd.