Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Felrobbantották az ingusföldi belügyminiszter-helyettest

2006.05.17. 12:35
Megölték az ingusföldi belügyminiszter-helyettest szerda reggel egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával, a merényletben Dzsabrail Kosztojeven kívül még hat ember életét vesztette. Kosztojev életére már tavaly is négyszer törtek feltehetőleg iszlám gerillák.

Kosztojev munkába tartott Nazrany, a Csecsenfölddel határos dél-oroszországi tagköztársaság legjelentősebb városa peremén, amikor egy autó felrobbant konvoja útjában. Az ingus biztonsági szervek előbb arról beszéltek, hogy öngyilkos merénylő hajtott ki egy utcából és robbantotta fel autóját. Később egy másik verziót is valószínűsítettek, amely szerint rádióvezérléssel hozták működésbe az út szélére leparkolt autóban lévő pokolgépet.

Az ingus belügyi tárca szerint a robbanás húsz méternyire vetette és kiégette Kosztojev nagy terepjáróját, amelynek felborult roncsát mutatták az orosz tévécsatornák. Kosztojeven kívül meghalt a sofőrje és egy testőre is. Ezután Kosztojev autójába belerohant egy másik gépkocsi, amelynek négy, civil utasa ugyancsak életét vesztette. A két kísérő autón utazó testőröknek viszont nem esett bajuk. A pokolgépes Ladát teljesen szétvetette a robbanás, amelynek hatóereje száz kilogramm trotilnak felelt meg az ingus ügyészek szerint.

Többször volt már célpont

Kosztojev életére már tavaly is négyszer törtek feltehetőleg iszlám gerillák. Februárban aknavetővel tüzeltek a nazranyi főkapitányságra, amelynek élén állt, de ő nem tartózkodott ott. Augusztusban rádióvezérlésű pokolgépet robbantottak autója útjában. Novemberben és decemberben pedig tüzet nyitottak Ekazsevo községben lévő otthonára a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Ingusföldet, amelynek muszlim népe a csecsenek közeli rokona, az utóbbi években elárasztotta a Csecsenföldön valamelyest elnyomott gerillaharc, a velejáró merényletekkel és emberrablásokkal. 2004. júniusában csecsen és ingus gerillák vad éjszakai támadást hajtottak végre Nazrany környéki rendőrállomások ellen, amely mintegy 90 halálos áldozattal járt. Ezért a támadásért Samil Bászájev muszlim szélsőséges csecsen gerillavezér vállalt felelősséget, aki legkegyetlenebb civilek elleni terrorakciókat megszervezte a több mint egy évtizede tartó csecsen háború során.

Bászájev koordinálja a támadásokat?

Magomed Jevlojev ingus gerillaparancsnok azt mondta a kavkazcenter.com hírportál szerint, hogy most tért vissza egy találkozóról Bászájevvel, aki koordinálni igyekszik az iszlámista támadásokat az egész Észak-Kaukázusi térségben, ahol a szegénység, a korrupció és a muszlimok sűrű üldöztetése táplálja a hatóságokkal szembeni népharagot. Ma az összes kaukázusi harcos muszlim "Abdul-Halim sejk", vagyis Bászájev parancsnoksága és egységes vezetése alatt áll - mondta Jevlojev "emír" a Kavkazcenter hírportál szerint.

A Csecsenfölddel ugyancsak szomszédos Dagesztán központjában lévő Kizuljurtban kedden egy rohamrendőr meghalt, tucatnyi pedig megsebesült egy lakóház többórás ostromában, amíg megöltek két körülzárt gerillát. Szerdán a távolabb fekvő Karacsajevo-Cserkeszföldön egy börtöntelepének parancsnokát lőtték le autójában.