Klaudia
-4 °C
2 °C

Három ingusföldi várost támadtak

2004.06.22. 16:23
Hétfőn éjjel három ingus várost támadtak iszlám szakadárok; a támadás legkevesebb negyvennyolc áldozatot követelt. Maszhadov, lázadó csecsen vezető a múlt héten már figyelmeztetett a támadásra.
Hétfő éjszaka csecsen és ingus szakadárok támadtak ingusföldi kormányépületekre; a támadás legkevesebb negyvennyolc áldozatot követelt, és több tucatnyian sebesültek meg. "Meg kell találni és meg kell semmisíteni őket. Azokat, akiket élve sikerül elfogni, bíróság elé kell állítani" - mondta kedden Vlagyimir Putyin.

Az áldozatok közt lázadók, rendőrök és civilek is vannak. Az orosz belügyminisztérium csapatai komoly, öt órás harcok során szorították vissza a támadókat, akik a kaukázusi terrorellenes központ szóvivője, Ilja Shabalkin szerint ötvenen vagy százan lehettek, míg a belügyminisztérium szerint kétszázan. A támadások három várost értek, Nazrant, Karabulakot és Sleptsovskot.

Az éjszakai akcióknak valószínűleg propagandacéljuk volt, amivel a nemzetközi terrorista szervezetek figyelmét és anyagi támogatását szeretnék elnyerni az iszlám szakadárok, feltételezi Shabalkin. Aszlan Maszhadov még a múlt héten fenyegetőzött azzal egy rádióinterjújában, hogy harcosai a szabotázs akcióktól elpártolva a fegyveres harc útjára fognak lépni, akár még Csecsenföldön kívül is.

Csecsenföld és Ingusföld

Az Oroszországhoz tartozó Ingusföld korábban a Csecsen-Ingus Köztársaság nyugati, kisebb része volt, amíg 1991-ben Csecsenföld nem hirdette ki függetlenségét. Ezt követően Ingusföld gyakorlatilag önálló köztársasággá vált. A mostani harcok Csecsenföldről terjedtek át, ahol most zajlik az augusztusi elnökválasztás előkészítése; az egy hónapja meggyilkolt Oroszország által támogatott elnök helyére választanak majd újat.