Emőke
-4 °C
9 °C

Lemondatnának egy osztrák minisztert a cunami kapcsán

2005.01.07. 15:35
Lemondatnák az osztrák szociáldemokraták a pénzügyminisztert, mivel a katasztrófa ellenére nem szakította meg nyaralását, hanem a Maldív-szigeteken maradt. Egy lap kiderítette, hogy Karl-Heinz Grasser nem mondott igazat, amikor távolmaradását hivatalos ügyekkel magyarázta.

Lemondásra szólítja fel az osztrák pénzügyminisztert az ellenzék, mert nem szakította meg a szabadságát a délkelet-ázsiai szökőár miatt, és nem vett részt az osztrák segélyakciók szervezésében, hanem a barátnőjével még egy hétig a Maldív-szigeteken maradt.

A szökőár után egy nappal az osztrák lapok arról adtak hírt, hogy Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter a barátnőjével együtt sértetlenül megúszta a természeti katasztrófát, és egyelőre nem tér vissza Ausztriába. A volt szabadságpárti, ma már független politikus csak e hét elején érkezett vissza Bécsbe, és távollétére azt a magyarázatot adta, hogy fontos találkozók miatt maradt a szökőár sújtotta térségben.

Nem falaztak neki a Maldív-szigeteki politikusok

Karl-Heinz Grasser
Karl-Heinz Grasser
Egy osztrák napilap azonban utánajárt az igazságnak, és kiderítette, a Maldív Köztársaság kormányzata január 4-ig nem is tudott arról, hogy az osztrák kormány egyik tagja az országban van. Ismertették az egyik maldív pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozatát, aki elmondta, hogy Grasser magánlátogatáson járt a Maldív-szigeteken, és ő is csak január 3-án találkozott vele a repülőtéren. Mint mondta: "Nem tudom, miért nem utazott vissza hamarabb. Mi bizonyosan senkit sem tartottunk vissza."

A fiatal pénzügyminiszter hónapok óta az ellenzék céltáblája, mert állítólag törvénytelenül finanszírozták internetes honlapját. Walter Posch ellenzéki szociáldemokrata (SPÖ) képviselő most a katasztrófa idején tanúsított magatartása miatt tette fel neki a kérdést, hogy mikor nyújtja be a lemondását. Posch választ vár arra is, miért mondta Grasser, hogy a Maldív-szigetek kormányának ösztönzésére maradt a katasztrófa sújtotta térségben.