Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fekete lyukak az amerikai hírszerzésben

2005.03.31. 17:10
Hiába Irán és Észak-Korea az amerikai külpolitika legfőbb kihívásai, a titkosszolgálatoknak sejtelmük sincs róla, mi folyik a két országban. Egy Bush felkérésére dolgozó vizsgálóbizottság megállapításai szerint az amerikai kémeknek még azt sem sikerült kideríteniük, hogy a két országnak van-e, és ha igen, mennyi atomfegyvere.

Fogalma sincsen az amerikai titkosszolgálatoknak arról, mi folyik Iránban vagy Észak-Koreában, derült ki egy kilenctagú, külön Bush elnök felkérésére dolgozó tényfeltáró bizottság jelentéséből. A szervezet ajánlása szerint külön központot kéne felállítani az atomfegyverkezéssel kapcsolatos értesülések kezelésére, jelentette a BBC.

Semmit sem tudnak

A brit hírügynökség értesülései szerint a titkosszolgálatok működését elemző bizottság jelentésének két fejezete foglalkozik az amerikai külpolitika legfőbb kihívásának számító Iránnal és Észak-Koreával. A BBC úgy tudja, nem valószínű, hogy a jelentésnek ezeket a fejezeteit nyilvánosságra hozzák.

Egy, a jelentést ismerő forrás szerint "a kritikus kérdések szempontjából Irán és Észak-Korea fekete lyuk", írja a New York Times. "Tudják, hogy annyira rossz a hírszerzésünk, hogy még egy pontos becslésünk sincs az atomfegyvereik számáról."

Rossz módszerek

A BBC értesülései szerint a vizsgálóbizottság jelentése egyebek mellett a hírszerzési információk feldolgozásának módszereit is kifogásolja. A titkosszolgálatok hírszerzési és elemzési módszerei, valamint az értesülések egymás közti megosztása az iraki háború kitörése óta kritika tárgya.

A most lezárult vizsgálat is megállapította, hogy az iraki háborút megelőzően a titkosszolgálatok gyakran ellenőrizetlen, vagy utóbb megbízhatatlannak bizonyult forrásból származó értesüléseket is felhasználtak a Szaddám-rezsim fegyverkezési programjáról szóló beszámolóikban. Az iraki háborút követően Bush a titkosszolgálatok nagyszabású reformjába kezdett, és lemondott posztjáról a CIA igazgatója, George Tenet is.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft