Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Kereszténydemokrata Internacionálé tagja lett a Fidesz

2001.11.22. 06:43
Kapcsolódó cikkek (1)
A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) szerdai mexikóvárosi ülésén felvette tagjai sorába a Fideszt, és a szervezet egyik alelnökének választotta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz országos elnökségének tagját. A spanyol kormányfő jelezte: Madrid és Sevilla is fontolgatja, hogy pályázik a 2012-es olimpia megrendezésére.
A Fidesz felvételét és Orbán Viktor alelnöké választását egyhangúlag szavazta meg a 72 ország 90 pártját tömörítő szervezet. Wilfried Martens leköszönő CDI-elnök hangsúlyozta: a CDI sokat nyer azáltal, hogy tagjai közé fogadja Kelet-Közép-Európa legerősebb jobbközép pártját. Magyarországról eddig csak a Magyar Demokrata Fórum volt tagja a Kereszténydemokrata Internacionálénak.

Kereszténydemokratákból centrumdemokraták

A mexikóvárosi ülésen az 1961-ben alakult konzervatív pártszövetség meghirdette a nyitást a szélesebb politikai közép irányába, és ezt kifejezésre juttatta azzal is, hogy az eddigi rövidítést meghagyva "Centrumdemokrata Internacionáléra" változtatta a nevét. A CDI rövidítést meghagyva a világszövetség meghagyta a lehetőséget tagpártjai számára, hogy - ha kívánják - továbbra is mint kereszténydemokrata világszövetségre hivatkozzanak rá.

A szervezet saját meghatározása szerint olyan politikai pártokat tömörít, amelyek a "keresztény, vagyis az átlényegülésre nyitott és a testvériség mellett elkötelezett humanizmus elvein alapulnak". Ennek megfelelően a mexikóvárosi értekezlet záródokumentumának középpontjában az emberi méltóság és a család áll, mint minden eszközzel támogatandó értékek.

A megújult jobbközép világszövetség José María Aznar spanyol kormányfőt, a Spanyol Néppárt vezetőjét választotta meg elnökévé a következő két évre. Az alelnökök számát 10-ről 15-re emelték Mexikóban, Orbán Viktor a területi felosztás alapján a kelet-közép-európai térséget megillető helyet tölti be.

A CDI szerint különbséget kell tenni a globalizáció és a "nemzetköziesedés" között, humánus megoldásokat kell találni a világméretű problémákra, fel kell végre számolni a szegénységet. A szervezet sürgeti a civilizációk közötti párbeszédet és a feldolgozatlan történelmi sérelmek nyílt megvitatását végleges lezárásuk céljából.

Spanyolország is pályázhat a 2012-es olimpia megrendezésére

A találkozó alkalmából Orbán Viktor kétoldalú megbeszélést folytatott spanyol kollégájával, elsősorban az Európai Unió bővítéséről. A kelet-közép-európai tagjelöltek közül elsőként Magyarország kapott tájékoztatást az EU elnöki tisztét a jövő év elejétől betöltő Spanyolország prioritásairól.

José María Aznar közölte a magyar kormányfővel: Spanyolország nem lát szükségesnek átmeneti intézkedéseket a munkavállalás terén Magyarország felvétele után, és támogatja a tagjelöltek teljesítmény szerinti elbírálásának elvét. Orbán Viktor tájékoztatta a spanyol miniszterelnököt Magyarországnak a 2012-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó szándékáról, Aznar pedig jelezte: Madrid és Sevilla is fontolgatja a pályázat benyújtását.