Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Érdektelenségbe fulladt Medgyessy befektetőtoborzója

2002.11.11. 15:30
Hiába rejlenek remek lehetőségek a magyarországi befektetésekben, kevés amerikai cég vállalkozik ezek felkutatására. Medgyessy Péter washingtoni befektetőtoborzóját olyan szintű érdektelenség jellemezte, hogy még a magyar sajtó képviselői is idő előtt távoztak - írja a UPI szakírója. Csillag István úgy véli: az újságírók a magyar lapok szegénysége miatt távoztak.
Kevés sikerrel próbálta meggyőzni az amerikai befektetőket a magyarországi beruházások kifizetődőségéről Medgyessy Péter miniszterelnök, írja a UPI gazdasági szakírója, Shihoko Goto. A magyar miniszterelnök pénteki washingtoni előadásán alig néhány befektetni szándékozó cég vett részt, az érdektelenségre jellemző, hogy még a magyar sajtó képviselői is idő előtt távoztak.

Pedig az előadást már eleve fél órával megrövidítették, írja Goto. A befektetők érdeklődését még az sem keltette fel, hogy Medgyessy társaságában megjelent Csillag István gazdasági miniszter, valamint több gazdasági vezető is.

Nem kutatnak lehetőségek után

Csillag a magyar újságok szegénységéről
Amit a hírügynökség leírt, nem a magyar befektetési lehetőségek, hanem a magyar újságok szegénységéről szól - nyilatkozta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a Népszabadságnak. Mivel a lapok nem tudtak két-három tudósítót küldeni egy látogatásra, ezért a riportereknek fel kellett állniuk, hogy odaérjenek a program következő állomására. A miniszter elmondta még: a konferencia nem fulladt érdektelenségbe, mivel azon hetven üzletember vett részt, ezek fele olyan cégeket képviselt, akik még nem ruháztak be Magyarországon. "Természetes, hogy egy kormányküldöttség sikert arató útját a magukra valamit is adó lapok megpróbálják kritizálni, de nem árt, ha a bírálatnak alapja is van" - mondta Csillag István.

Az amerikai befektetők érdektelensége ellenére Goto nem tartja reménytelennek a magyarországi lehetőségeket. Mint írja, az ország az egyik legkiemelkedőbb uniós tagjelölt, és a csatlakozás mindenképpen vonzóbbá teheti az országot a külföldi beruházások számára. Hiába jelentette ki azonban Medgyessy, hogy az országban "egyedülálló lehetőségek rejlenek", Goto szerint a megjelentek kevés vállalkozókedvet mutattak ezek felkutatására. "Már ha a találkozót egyáltalán érdeklődésnek lehet nevezni" - teszi hozzá cikkében.

Nyitás helyett támogatás

Bár a szocialista-szabad demokrata kormány áprilisi megválasztása óta sokat tett a strukturális reformokért, a forint erősödése és az export alacsony szintje miatt komoly nehézségekbe ütköztek - írja Goto. A külföldi befektetőket aggasztja, hogy az uniós csatlakozásra készülő ország ahelyett, hogy az új befektetők felé nyitna, inkább a brüsszeli alapokból szeretne nagyobb részt kiszakítani, jegyzi meg beszámolója végén a szakíró.