Ágnes
-5 °C
2 °C

Érdektelenségbe fulladt Medgyessy befektetőtoborzója

2002.11.11. 15:30
Hiába rejlenek remek lehetőségek a magyarországi befektetésekben, kevés amerikai cég vállalkozik ezek felkutatására. Medgyessy Péter washingtoni befektetőtoborzóját olyan szintű érdektelenség jellemezte, hogy még a magyar sajtó képviselői is idő előtt távoztak - írja a UPI szakírója. Csillag István úgy véli: az újságírók a magyar lapok szegénysége miatt távoztak.
Kevés sikerrel próbálta meggyőzni az amerikai befektetőket a magyarországi beruházások kifizetődőségéről Medgyessy Péter miniszterelnök, írja a UPI gazdasági szakírója, Shihoko Goto. A magyar miniszterelnök pénteki washingtoni előadásán alig néhány befektetni szándékozó cég vett részt, az érdektelenségre jellemző, hogy még a magyar sajtó képviselői is idő előtt távoztak.

Pedig az előadást már eleve fél órával megrövidítették, írja Goto. A befektetők érdeklődését még az sem keltette fel, hogy Medgyessy társaságában megjelent Csillag István gazdasági miniszter, valamint több gazdasági vezető is.

Nem kutatnak lehetőségek után

Csillag a magyar újságok szegénységéről
Amit a hírügynökség leírt, nem a magyar befektetési lehetőségek, hanem a magyar újságok szegénységéről szól - nyilatkozta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a Népszabadságnak. Mivel a lapok nem tudtak két-három tudósítót küldeni egy látogatásra, ezért a riportereknek fel kellett állniuk, hogy odaérjenek a program következő állomására. A miniszter elmondta még: a konferencia nem fulladt érdektelenségbe, mivel azon hetven üzletember vett részt, ezek fele olyan cégeket képviselt, akik még nem ruháztak be Magyarországon. "Természetes, hogy egy kormányküldöttség sikert arató útját a magukra valamit is adó lapok megpróbálják kritizálni, de nem árt, ha a bírálatnak alapja is van" - mondta Csillag István.

Az amerikai befektetők érdektelensége ellenére Goto nem tartja reménytelennek a magyarországi lehetőségeket. Mint írja, az ország az egyik legkiemelkedőbb uniós tagjelölt, és a csatlakozás mindenképpen vonzóbbá teheti az országot a külföldi beruházások számára. Hiába jelentette ki azonban Medgyessy, hogy az országban "egyedülálló lehetőségek rejlenek", Goto szerint a megjelentek kevés vállalkozókedvet mutattak ezek felkutatására. "Már ha a találkozót egyáltalán érdeklődésnek lehet nevezni" - teszi hozzá cikkében.

Nyitás helyett támogatás

Bár a szocialista-szabad demokrata kormány áprilisi megválasztása óta sokat tett a strukturális reformokért, a forint erősödése és az export alacsony szintje miatt komoly nehézségekbe ütköztek - írja Goto. A külföldi befektetőket aggasztja, hogy az uniós csatlakozásra készülő ország ahelyett, hogy az új befektetők felé nyitna, inkább a brüsszeli alapokból szeretne nagyobb részt kiszakítani, jegyzi meg beszámolója végén a szakíró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!