Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem tököltek a kínai turullal

2008.04.30. 12:37
Két évig épült, de pár nappal az átadása előtt elbontották a tincsieni reptér díszét, a Legyet. Az alpolgármesternek nem tetszett a kétmillió jüanból felhúzott műalkotás színe. Az ügyet próbálták eltussolni, de az állami tévé tényfeltárt.

Nem tetszett Tincsien (Tinjian) alpolgármesterének az észak-kínai város új repülőterét díszítő szobor színe. A két évig épült, legyet ábrázoló műalkotást pár nappal az átadása előtt lebontották. A szobor kétmillió jüanba (45,5 millió forintba) került, írja a Reuters a kínai állami tévére (CCTV) hivatkozva.

"Nem tetszett neki a színe. Ennyi elég is volt a Légy halálra ítéléséhez" - nyilatkozta a tévéadónak a tervező, Csü Csien-hsziung (Qu Jianxiong).

A reptér vezetése igyekezett eltussolni az ügyet, sms-ben tiltották el a helyi médiát, hogy tudósítsanak a bontásról, és azt is megtiltották, hogy képeket közöljenek a színes szárnyakkal díszített fémszoborról. Az újságírókat emailben is utasították.

Bár a szervilis kínai média csak a legritkább esetben számol be magasrangú állami tisztviselők túlkapásairól, az állami CCTV mégis szokatlanul őszintén tudósított a történtekről.

Igaz, arról is beszámoltak, amikor a közép-kínai, elszegényedett Henan tartomány kormányzata leállította egy hegycsúcsokra tervezett, 21 kilométeres betonsárkány 300 millió jüanba (hétmilliárd forintba) kerülő építését. A döntést környezetvédelmi aggályokkal indokolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!