Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Elkezdődött az 'útiterv' megvalósítása

2003.06.28. 09:52
Az izraeli hadsereg hétfőn kivonul a Gázai övezetben általa megszállt palesztin területekről. A csapatkivonásokat a pénteken Ámosz Gilad izraeli tábornok és Mohammed Dahlán palesztin biztonsági államminiszter találkozóján született elvi megállapodás alapján hajtják végre. Ez a megállapodás tartalmazza a ciszjordániai Betlehemből történő kivonulást is, ennek időpontját azonban még nem közölték.
A pénteki megállapodás végrehajtását amerikaiak ellenőrzik. Az izraeli hadsereg térségben tartózkodó tisztjei vasárnap vitatják meg a palesztinokkal a kivonulás technikai részleteit.

A palesztinok ígéretet tettek

Amennyiben a palesztinok nem tartják be vállalt kötelezettségeiket és a kiürítendő területeken nem szüntetik be az izraeli célpontok elleni támadásaikat, a hadsereg fellép a terrorista szervezetek ellen.

A tárgyalásokról beszámoló palesztin tisztségviselő szerint az elvi megállapodás végrehajtása már vasárnap megkezdődik. Elmondta, hogy megegyezés született azoknak a gázai utaknak a megnyitásáról is, amelyeket jelenleg az izraeli hadsereg tart ellenőrzése alatt. Az izraeli egységek helyét palesztin biztonsági erők veszik át. Egyedül Kfar Darom zsidó település környékén marad izraeli ellenőrzés alatt egy átkelőhely egészen addig, amíg izraeli részről működőképesnek ítélik a megállapodást. A palesztinok ígéretet tettek arra, hogy véget vetnek az Izrael-ellenes merényleteknek, az izraeli célpontok elleni rakéta- és aknavető-támadásoknak, és megakadályozzák az öngyilkos merénylők akcióit.

Tűzszünetet egy bizonyos időhatáron belül

Megállapodás született arról is, hogy az izraeli és a palesztin erők között száz méter széles demarkációs övezetet hoznak létre. Az izraeli katonák csak azokra nyithatnak tüzet, akik behatolnak ebbe a zónába, és csak akkor, ha életük veszélyben van, vagy ha gyanús fegyveres személyek letartóztatása folyik. A részletekről szombaton este és vasárnap tárgyalnak izraeli és palesztin parancsnokok. A csapatkivonásról Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó érkezésének előestéjén állapodtak meg a felek.

Ugyancsak pénteken jelentette be Ahmed Jaszin sejk, a Hamász palesztin radikális fegyveres szervezet alapítója, hogy az Izrael elleni támadások felfüggesztéséről döntöttek. Ugyanakkor hozzátette: a tűzszünetet egy bizonyos időhatáron belül képzelik el és feltételeket is szabnak, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

2005

Izraeli részről egyelőre nem kommentálták a Hamász történelmi vezetőjének bejelentését. A Saron-kormány korábban hűvösen fogadta az "ideiglenes fegyverszünet" elképzelését, mert szerinte ez csak időt adna a fegyveres csoportoknak, hogy újra talpra álljanak, holott az amerikai ihletésű "útiterv" egyik fontos eleme e csoportok felszámolása. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő azonban olyan, a béke felé tett hasznos első lépésnek nevezte a döntést, amelyet a fegyveres szervezetek leszerelésének kell követnie.

Az Egyesült Államok üdvözölte az izraeli csapatoknak a Gázai övezet északi részéről, majd a ciszjordániai Betlehemből történő kivonására vonatkozó elvi megállapodást. "Az egyezség olyan jellegű elmozdulást tükröz, mint amilyet George Bush amerikai elnök és a többi vezető szorgalmazott" - tette hozzá Powell. Ez az első lépcsőfok a Gázai övezetből és Ciszjordániából való teljes izraeli kivonulás, valamint a palesztin állam 2005-ig történő létrehozását előirányzó útiterv megvalósítása felé.