Judit
2 °C
7 °C

'Postabank'-pánik Csehországban

2000.06.16. 23:25
A Cseh Nemzeti Bank (ČNB) a kormánnyal való egyeztetés után a Befektetési és Postabank (IPB) kényszerfelügyelet alá helyezése mellett döntött. A kereskedelmi bank a harmadik legnagyobb cseh pénzintézet. Az IPB épületét néhány órára kommandósok foglalták el.
A kormány szerint a kényszerfelügyelet nem tart sokáig. ,,A Befektetési és Postabank betéteseinek pénzét és a cseh bankszektor stabilitását kívánjuk megvédeni, ezért úgy határoztunk, hogy az IPB kényszerfelügyelet alá helyezzük" - kommentálta a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium közös döntését a két szóvivő, Milan Tomasek és Libor Vacek.

Az IPB prágai központi épületét húsz géppisztollyal felfegyverzett kommandós biztosította
A nemzeti bank 1993 (a Cseh Köztársaság megalakulása) óta kilenc bankkal esetében hirdetett ki kényszerfelügyeletet, legutóbb 1996-ban az Agrobank ügyében. Az IPB eddig a legerősebb bank, amellyel szemben ilyen eljárást folytatott le jegybank. A betétek alapján a harmadik legnagyobb bank 2,9 millió ügyfele és 3,4 millió vezetett számlája, valamint 5000 alkalmazottal rendelkezett mindezidáig.

A ,,pánik" péntek délután tört ki, a bank fiókjaiból rengetegen szerették volna a pénzüket kivenni. Az IPB pénzügyi helyzete kedd óta folyamatosan és gyorsan romlott. A május második fele és az elmúlt hét vége közötti időszakban 34 milliárd koronát vettek ki a betétesek, hétfőn 7,5 milliárdot, kedden 6 milliárdot, szerdán pedig további 6,5 milliárd koronát. Ezzel a bank a fizetőképességének határához érkezett.

A lividitási problémákkal bajlódó IPB jelezte a Nemzeti Bank felé, hogy egyedül nem képes teljesíteni a fizetéseket a bank kliensei felé és nem tudja fenntartani saját tartalékait. A kényszerfelügyelet bevezetésével a CNB megpróbálja biztosítani az IPB likviditását. Paradox módon az intézkedéssel az IPB az ország legbiztonságosabb bankjává.

A kényszerfelügyelet vezetésével Petr Staneket bízták meg, aki korábban a Reiffeisen Bankban dolgozott, az iDnes információ szerint tagja volt az Agrobank 1996-os kényszerfelügyeleti csapatának.

Ahhoz, hogy Stanek probléma nélkül elfoglalhassa hivatalát, az IPB prágai központi épületét húsz géppisztollyal felfegyverzett kommandós biztosította. Ezután a fegyveresek elhagyták a helyszínt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?