'Postabank'-pánik Csehországban

2000.06.16. 23:25
A Cseh Nemzeti Bank (ČNB) a kormánnyal való egyeztetés után a Befektetési és Postabank (IPB) kényszerfelügyelet alá helyezése mellett döntött. A kereskedelmi bank a harmadik legnagyobb cseh pénzintézet. Az IPB épületét néhány órára kommandósok foglalták el.
A kormány szerint a kényszerfelügyelet nem tart sokáig. ,,A Befektetési és Postabank betéteseinek pénzét és a cseh bankszektor stabilitását kívánjuk megvédeni, ezért úgy határoztunk, hogy az IPB kényszerfelügyelet alá helyezzük" - kommentálta a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium közös döntését a két szóvivő, Milan Tomasek és Libor Vacek.

Az IPB prágai központi épületét húsz géppisztollyal felfegyverzett kommandós biztosította
A nemzeti bank 1993 (a Cseh Köztársaság megalakulása) óta kilenc bankkal esetében hirdetett ki kényszerfelügyeletet, legutóbb 1996-ban az Agrobank ügyében. Az IPB eddig a legerősebb bank, amellyel szemben ilyen eljárást folytatott le jegybank. A betétek alapján a harmadik legnagyobb bank 2,9 millió ügyfele és 3,4 millió vezetett számlája, valamint 5000 alkalmazottal rendelkezett mindezidáig.

A ,,pánik" péntek délután tört ki, a bank fiókjaiból rengetegen szerették volna a pénzüket kivenni. Az IPB pénzügyi helyzete kedd óta folyamatosan és gyorsan romlott. A május második fele és az elmúlt hét vége közötti időszakban 34 milliárd koronát vettek ki a betétesek, hétfőn 7,5 milliárdot, kedden 6 milliárdot, szerdán pedig további 6,5 milliárd koronát. Ezzel a bank a fizetőképességének határához érkezett.

A lividitási problémákkal bajlódó IPB jelezte a Nemzeti Bank felé, hogy egyedül nem képes teljesíteni a fizetéseket a bank kliensei felé és nem tudja fenntartani saját tartalékait. A kényszerfelügyelet bevezetésével a CNB megpróbálja biztosítani az IPB likviditását. Paradox módon az intézkedéssel az IPB az ország legbiztonságosabb bankjává.

A kényszerfelügyelet vezetésével Petr Staneket bízták meg, aki korábban a Reiffeisen Bankban dolgozott, az iDnes információ szerint tagja volt az Agrobank 1996-os kényszerfelügyeleti csapatának.

Ahhoz, hogy Stanek probléma nélkül elfoglalhassa hivatalát, az IPB prágai központi épületét húsz géppisztollyal felfegyverzett kommandós biztosította. Ezután a fegyveresek elhagyták a helyszínt.  • Tippek
  • Babaváró hitel