Bernadett
0 °C
4 °C

Iraki civiliket vertek brit katonák

2006.02.12. 08:28
Iraki civileket súlyosan bántalmazó brit katonákról kapott videofelvételeket a New of the World. A videofelvétele szerint egy tüntetés után nyolc katona négy tinédzsert behurcolt egy udvarra és brutálisan megverte, összerugdosta őket. A brit védelmi minisztérium azonnali vizsgálatot rendelt el.

A News of the World hatalmas betűkkel szedett, Brutal! főcímmel jelent meg vasárnap.

Röhögve filmezett

A két éve készült felvételen a cikk szerint az látszik, hogy iraki civilek egy csoportja egy katonai létesítménynek látszó épület előtt zajos tüntetésbe kezd, és úgy tűnik, mintha valaki egy kézigránátot dobna az épület felé.

A következő pillanatban brit katonák tódulnak ki az utcára, üldözni kezdik a zavargás jórészt tizenéves részvevőit. Ezután nyolc katona négy iraki fiatalt behurcol az épület belső udvarára, és ott fahusángokkal ütlegelni kezdik őket. Az elfogottakat a katonák össze is rugdossák az egyik irakit erőteljesen ágyékon rúgják.

A felvételt a vasárnapi lap szerint egy tizedes készítette amatőr videokamerával. A film készítője nem látszik, de az hallható, amint nevetgélve biztatja társait az irakiak bántalmazásának folytatására.

Minisztériumi vizsgálat indult

Az összesen hárompercnyi felvételhez a beszámoló szerint egy meg nem nevezett "informátortól" jutott hozzá. Az incidens a lap szerint "valahol Dél-Irakban" történt.

A News of the World szerint a 42 ütés szégyent hozott a brit nemzetre és a hadseregre. A lap, amely nyolc fotót közöl a bántalmazásokról azt nem fedte fel, hogy a videón látható brit katonák melyik alakulat tagjai, de a cikk szerint a lap mélyreható vizsgálattal győződött meg a 2004 elején készült felvétel valódiságáról.

A News of the World által közölt felvételek ügyében a brit védelmi minisztérium azonnali vizsgálatot indított, "nagyon súlyosnak" nevezve a cikkben foglaltakat.

Hamis és valódi felvételek

Két évvel ezelőtt a Daily Mirror súlyos erkölcsi válságot élt meg, miután hamisítványnak bizonyult egy általa közölt, hatalmas belpolitikai vihart kavaró fotósorozat. A baloldali irányzatú Mirror, amely kezdettől élesen ellenezte az iraki háborút, annak idején azt állította, hogy képeket "kiábrándult" brit katonák adták át.

A fotókon egy csuklyával letakart, ingre és alsóneműre vetkőztetett férfi látszott, akinek állítólagos kínzói hol a fejére tapostak, hol ágyékát ütlegelték puskatussal. Az egyik kép azt mutatta, amint a "foglyot" egy brit katona éppen levizeli.

Később azonban először független szakértők, majd a brit hadsereg, végül pedig a brit kormány is egyértelműen hamisnak minősítette a fotósorozatot. A Daily Mirror igazgatótanácsa nem sokkal később leváltotta az igazához az utolsó pillanatig ragaszkodó Piers Morgan főszerkesztőt, és elnézést kért a hadseregtől a képek által okozott erkölcsi kárért.

Tavaly azonban valódi fotók kerültek elő brit katonák által megalázott iraki őrizetesekről. A képek, amelyeket egy brit fotóüzletben hívattak elő - így buktak le az elkövetők -, egyebek mellett azt mutatták, amint a katonák meztelen iraki férfiakat kényszerítettek homoszexuális aktus imitálására.