József, Bánk
-6 °C
0 °C

Százhúsz terroristát fogtak el Irakban

2005.03.26. 13:56
Az iraki biztonsági erők szombaton egy Bagdadtól 60 kilométerre délre fekvő településen tartott razzia során közlésük szerint letartóztattak "120 arab, iraki, pakisztáni és afgán" terroristát. Bagdadban szombaton egy öngyilkos merényletben meghalt két amerikai katona.

Egy bagdadi védelmi minisztériumi forrás megerősítette, hogy Dzsurf asz-Szahar település több negyedében 120 arab, köztük iraki, továbbá afgán és pakisztáni terrorista került az iraki hadsereg kezére.

Listák célszemélyekkel

A rajtaütés során a biztonsági erők pokolgépeket, TNT robbanóanyagot, robbanószerrel megrakott autókat és lefejezéseket ábrázoló CD-ket is találtak. A minisztériumi forrás elmondta, hogy összecsapásokra is sor került, amelyek aazonban nem követeltek áldozatokat.

Az első kihallgatások során a gyanúsítottak felfedték, hogy bizonyos csoportjaiknak listáik vannak olyan kerbelai és hillai síita célszemélyekről, akik ellen merényleteket akartak elkövetni, mások pedig a síita szent városba, Kerbelába igyekvő zarándokok ellen terveztek pokolgéppel és könnyű fegyverekkel végrehajtandó, illetve mérgezéses merényleteket.

Robbantás Bagdadban

Egy amerikai járőr két katonája meghalt, két társuk megsebesült szombaton Bagdad délnyugati részén, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta mellettük gépkocsiját. A merényletről az amerikai hadsereg adott hírt közleményében, mely szerint vizsgálat indult az ügyben. Szombaton korábban az amerikaiak azt közölték, hogy akció közben életét vesztette egy amerikai tengerészgyalogos az iraki Anbár tartományban. Irak két évvel ezelőtt lezajlott amerikai vezetésű inváziója óta legkevesebb 1523 amerikai katona vesztette életét az országban.

Kedden összeül az új parlament

A síita és a kurd vezetők keddre várhatóan meg tudnak állapodni a legfontosabb kormányzati posztokban, közölte a kurd tárgyalóküldöttség egyik vezetője. "A nemzetgyűlés kedd délelőtt ül össze. Az ülést azért halasztottuk későbbre, hogy a pártoknak több idejük legyen a tárgyalásokra" - mondta péntek este Barham Száleh, a nemzetbiztonságért felelős kurd miniszterelnök-helyettes.

A január 30-i választások óta eltelt időszak huzavonával telt el, mert a legnagyobb frakció, a síita pártok tömbje és a második helyre befutó kurd szövetség nem tudott megegyezni az új kormányzat összetételében. A szavazókat, akik a terrorfenyegetőzések dacára az urnákhoz merészkedtek, felháborítja, hogy a politikusok képtelenek megállapodni.