Paul Bremer lehet Irak polgári kormányzója

2003.05.01. 14:14
George Bush amerikai elnök egy külügyminisztériumi tisztségviselőt kíván kinevezni Irak polgári kormányzójává - értesült a Newsweek című amerikai hetilap, amely Colin Powell amerikai külügyminiszter győzelmeként értékelte a várható kinevezést.
A Newsweeknek az AFP hírügynökség által csütörtökön ismertetett beszámolója szerint Bush Paul Bremer külügyminisztériumi tisztségviselőt nevezné ki az említett tisztségre. Bremer vezetése alá tartozik majd Jay Garner, az iraki újjáépítésért és humanitárius kérdésekért felelős nyugalmazott amerikai tábornok és Zalmay Lhalilzad, a Fehér Ház iraki különmegbízottja is - írta a lap.

Politikai, közigazgatási és biztonsági űr

A Newsweek úgy értékelte a készülő kinevezést, hogy az Colin Powell győzelmét jelenti a külügyminiszter és az amerikai védelmi minisztérium között Irak jövőjének ügyében folyó hatásköri vitában. Közben Bagdadban az iraki ellenzék vezető képviselői folytatták tanácskozásukat egy átmeneti kormány létrehozásáról. Az újabb tanácskozásról Maszúd Barzáni, a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) vezetője tájékoztatta csütörtökön az újságírókat.

Barzáni elmondta, hogy azokról a lépésekről tárgyaltak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az Irakban kialakult politikai, közigazgatási és biztonsági űr betöltésére. A kurd vezető elmondta, hogy a tárgyalásokat a megegyezésig kell folytatni, és azokat - mint utalt rá - egyeztették az Egyesült Államokkal.

A bagdadi tanácskozáson Barzáni szerint részt vett a KDP vetélytársának számító Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) vezetoje, Dzsalál Talabani is. Jelen volt továbbá az elsősorban az amerikai védelmi minisztérium által támogatott Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője, valamint az Iraki Iszlám Forradalmi Főtanácsnak a képviselője.  • Tippek
  • Hírek