József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb vérfürdő Irakban

2005.05.06. 18:16
Legkevesebb 58-ra emelkedett a Bagdadtól 40 kilométerrel délre található Szuvajra helységben elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet halálos áldozatainak a száma.

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsiját robbantotta föl a település piacán. Korábbi jelentések szerint a robbantásnak legkevesebb 40 sebesült áldozata is volt. Nem tudni, hogy időközben a sebesültek közül haltak-e meg többen.

A legnagyobb részt síiták lakta Szuvajra az iraki lázadók egyik hírhedt működési területéhez, a "Halál háromszöge" néven ismert térséghez közel található. Ebben a háromszögben a főleg szunnitákból álló lázadócsoportok számtalan halálos merényletet és emberrablást követtek el.

Tizenkét ember - nyolc rendőr és négy civil - életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő péntek reggel az iraki Tikrítben. Egy öngyilkos merénylő hajtott neki egy busznak robbanóanyaggal teli autójával egy ellenőrző pontnál. Egy tikríti kórházi forrás szerint a civil áldozatok között egy gyermek is van. A rendőrök egyike kórházba szállítás után halt bele sebesüléseibe.

A pénteki merényletek valószínűleg részei annak az erőszakkampánynak, amelyet a lázadók a nyolc nappal ezelőtt megalakult iraki kormány megrendítésére indítottak. Ez alatt a nyolc nap alatt legkevesebb 250 embert öltek meg hasonló merényletekben.

Legutóbb szerdán követtek el öngyilkos merényletet Észak-Irakban. Akkor Erbílben, egy kurd pártszékház előtt robbant bomba és megölt mintegy hatvan embert, 150-et pedig megsebesített. A merényletért az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport vállalta a felelősséget.