Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vádalkut kötött egy foglyokat kínzó katonai rendőr

2004.05.14. 19:01
Vádalkut köt a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések egyik gyanúsítottja, Jeremy Sivits katonai rendőr, aki írásos nyilatkozatban részletesen beszámol a foglyok a megalázásáról és tagadja, hogy felettesei tudtak volna a visszaélésekről.
Jeremy Sivits az enyhébb büntetés fejében együttműködik a hatóságokkal. Írásos nyilatkozatában konkrét eseteket részletez: Ivan Frederick törzsőrmester két foglyot egymást ütlegelésére kényszerített, máskor önkielégítésre utasította a meztelen foglyokat, azt is megmutatva nekik, hogyan kell helyesen csinálni. Charles Graner katonai rendőr homokzsákot tett egy őrizetes fejére, majd ököllel akkorát ütött a halántékára, hogy eszméletét vesztette. Davis őrmester szeretett rálépni a foglyok kéz- vagy lábujjaira, amíg sikítani nem kezdtek fájdalmukban. A katonai rendőrök nevetgéltek, tréfálkoztak és élvezték, amit a foglyokkal tesznek.

Vádalkut köt az Abu Graib börtönbotrány egyik vádlottja

A 24 éves Sivits saját szerepéről annyit ismer el, hogy fényképeket készített a visszaélésekről, amelyeket azonban nem jelentett feletteseinek, mert nem akarta elveszíteni a többi tartalékos katonai rendőr barátságát. Szavai szerint volt, amikor nevetett azon, amit a többiek csináltak, s volt, amikor undorodott tőle. Sivits másik nyilatkozatában azt hangsúlyozza, hogy a visszaélések nem történhettek volna meg, ha magasabb rangú katonák is jelen lettek volna köztük. "Feletteseink nem tűrték volna ezeket a cselekedeteket, és lett volna ne mulass, ha látják, mi történik" - írta.

A 24 éves pennsylvaniai tartalékos katonai bírósági tárgyalása szerdán kezdődik. Jeremy Sivits hat társa közül ötre vallott terhelően. A többiek ügyvédjei a vádalku miatt kétségesnek nevezték vallomása értékét, hiszen nyilvánvaló, hogy a saját bőrét menti. Sivits-cel ellentétben a többi vádlott azzal védekezik, hogy utasításra cselekedtek és ártatlannak vallották magukat. A hét gyanúsítottból eddig négyről határoztak úgy az illetékesek, hogy katonai bíróság elé állítják. Egy iraki férfi pénteken azt állította, hogy brit katonák megkínozták és megölték fogva tartott fiát, majd az esetért bocsánatot kértek, és 3000 dolláros kártérítést ajánlottak fel a családnak.

Halálra kínozták

Daúd Szálim pénteken az al-Arabíja arab hírtelevíziónak elmondta: a bászrai Ibn al-Haiszam hotelban dolgozó fiát és másik hat irakit tavaly szeptember 14-én vették őrizetbe brit katonák, a letartóztatást nem indokolták meg. Két nappal később a férfi megnézhette fia holttestét, amelyen - elmondása szerint - törések, zúzódások és bántalmazások nyomai látszottak. Az iraki férfi hozzátette: a brit hadsereg az ártatlan fiú megölése miatt a családnak írásos bocsánatkérést küldött (amelynek egyik másolatát a férfi el is tette), valamint 3000 dolláros kártérítési ajánlatot.

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a kifizetés a családdal való megegyezés nyomán valóban megtörtént. A minisztérium képviselője hozzátette: még további két hasonló eset történt Irakban, és az ügyekben kifizetett kártérítések összesen 8125 fontot (14 218 dollárt) tettek ki. Kedden egy londoni bíró engedélyt adott a Szálim családnak és további 12 iraki családnak, hogy polgári jogi keresetet nyújtson be a brit kormány ellen.