Ervin
14 °C
21 °C

Merényletek napja Irakban

2004.06.24. 13:26
Moszul és Ramádi városában autóba rejtett pokolgépek robbantak rendőrörsök előtt, Baakúban szintén rendőrök a reggeli harcok áldozatai. Bagdadban egy öngyilkos merénylő egy amerikai ellenőrzőpontnál robbantotta fel magát. A halottak száma elérheti a nyolcvanat is.
Különböző források szerint legalább 40-50 halálos áldozata és 60-170 sebesültje volt az észak-iraki Moszul városában csütörtökön végrehajtott sorozatos robbantásoknak.

Moszuli vérfürdő

Három, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a helyi rendőrakadémia, egy rendőrőrs, valamint egy kórház előtt, majd egy óra múlva egy negyedik robbanás is történt egy rendőrőrsnél. Rendőri adatok szerint legalább negyvenen, kórházi forrás szerint legkevesebb ötvenen vesztették életüket. A sérültek számát a rendőrség hatvanra, a kórházi forrás 170-re tette. Az áldozatok között volt egy amerikai katona is.

Közben egy ötödik robbanást is végrehajtottak a városban, a célpont ismét egy rendőrőrs volt. Egy rendőrtiszt itt is "halottakról és sérültekről" számolt be. Az épület fele leomlott, több gépkocsi kigyulladt.

Tizenöt halott Baakúban

Tizenöt halottja, köztük 11 rendőr és 22 civil sebesültje volt azoknak a csütörtök reggeli harcoknak, amelyeket az iraki Baakúbában a megszálló amerikai haderők és velük szövetséges iraki rendőrök vívtak iraki lázadó csoportokkal. Az összecsapásokban meghalt egy amerikai katona is, három pedig megsebesült. Az amerikaiak és a rendőrök elleni támadást Abu Muszab az-Zarkavi, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő jordániai iszlám szélsőséges szervezete vállalta.

Ramádiban is rendőrörsöket támadtak

Iraki felkelők összehangolt támadást intéztek csütörtökön több rendőrőrs ellen az ország nyugati részén fekvő Ramádi városában. Rendőrségi és kórházi források szerint a rakétagránátokkal végrehajtott támadásokban heten meghaltak és 13-an megsebesültek. Az akciósorozatban a kormányzat egyik helyi épületét is támadás érte, s ennek során több rendőrségi autó megsemmisült. Az iraki hatóságok már korábban figyelmeztettek arra, hogy az új biztonsági erők elleni támadások szaporodni fognak a június 30-ra tervezett hatalomátadás közeledtével. Mint időközben kiderült, a Ramádi városban kitört fegyveres összecsapások azzal kezdődtek, hogy egy rendőr lelőtt egy öngyilkos merényletre készülő férfit egy rendőrőrs előtt.

Öngyilkos merénylet Bagdadban

Négy iraki nemzeti gárdista életét vesztette és három megsérült csütörtökön Bagdad délnyugati részén egy öngyilkos merényletben. Az akciót egy közös iraki-amerikai ellenőrző pontnál hajtották végre. Mint a gárda egyik tisztje elmondta, egy rendőrnek öltözött férfi megközelítette az ellenőrző pontot, majd felrobbantotta a nála lévő kézitáskát. A merényletben maga a kamikáze is meghalt.

Az iraki egészségügyi minisztérium közleménye szerint a csütörtök délelőtti harcokban és merényletekben Moszulban 44-en vesztették életüket, és 216-an sérültek meg, Bagdadban kilencen haltak meg, és 37 a sérültek száma. Baakúbában a helyi kórházi jelentések 20 halottról - köztük 11 rendőrről - és 45 sérültről számoltak be. Az utóbbiak között szintén számos rendőr van.