Szilárda
-4 °C
3 °C

Gyerekeket is kínoztak az amerikaiak Irakban?

2004.07.05. 16:46
A Nemzetközi Vöröskereszt ismeretei szerint az amerikaiak gyerekeket is internáltak iraki börtönökbe, köztük a hírhedt bagdadi abu-grébi börtönbe.
Az ARD német közszolgálati televízió Report Mainz című magazinműsorában Florian Westphal, a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője elmondta: január és május között 107 gyermeket és fiatalkorút regisztráltak hat börtönben, de a szám magasabb is lehet. A börtönök az amerikaiak vezette koalíciós erők ellenőrzése alatt álltak.

A Report Mainz jelzésekre, illetve szemtanúkra hivatkozva beszámolt arról is, hogy amerikai katonák gyerekeket és fiatalkorúakat bántalmaztak. Tanúként megszólalt az amerikai katonai hírszerzés egy tiszthelyettese. Samuel Provance szerint kihallgató tisztek az egyik cellában molesztáltak egy 15-16 éves lányt, s a katonai rendőrség akkor lépett közbe, amikor a lány már félig meztelen volt.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF megerősítette, hogy külföldi katonák gyerekeket internáltak. A Report Mainz idézett egy 2004 júniusában készült belső jelentésből, amely megállapította: "A Bászrában és Kerbelában állítólag a megszálló hatalmak ellen irányuló cselekedetekért őrizetbe vett gyerekeket rutinszerűen átadták az Um Kaszrban működő internáló intézménynek. A gyerekek internáltakká való minősítése aggodalmat keltő, mert azt jelenti, hogy meghatározatlan ideig fogva tartják őket anélkül, hogy kapcsolatot létesíthetnének a szülőkkel".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!