Auguszta
-7 °C
0 °C

'Iraknak nem volt kapcsolata az al-Kaidával'

2004.07.12. 19:32
Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás körülményeit vizsgáló független amerikai bizottság végleges jelentésében el fogja vetni a Fehér Ház azon elméleteit, melyek szerint szoros élő kapcsolat volt Irak és a merényleteket elkövető al-Kaida terrorszervezet között, s Iraknak köze volt a merényletekhez.
Az amerikai kormány nem fogja szívesen fogadni a hét végére várható végleges jelentést, mert - amellett, hogy az cáfolja elméleteit - abban a bizottság dokumentumokkal alátámasztva rá fog mutatni a kormány magas rangú tagjainak mulasztásaira, amelyek miatt azután a Fehér Ház nem reagált rámenősen az amerikai hírszerzés 2001. tavaszi-nyári figyelmeztetéseire - írta a The New York Times című napilap meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva. A hírszerzés hónapokkal a merénylet előtt arról tett jelentést, hogy bármely pillanatban katasztrofális méretű terrortámadás várható.

John Kerrynek, a Demokrata Párt valószínű elnökjelöltjének kampánytanácsadói elmondták: nagyon várják a jelentést, mert az reményeik szerint romboló hatással lesz George Bush elnök népszerűségére. Maguk a bizottság tagjai bejelentették, hogy nem fognak név szerint bűnbakká tenni egyetlen kormánytisztviselőt sem, de bírálni fognak több intézményt, különösen a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) - mind Bush, mind az előző elnök, Bill Clinton hivatali ideje alatt elkövetett hibáikért -, és sürgetni fogják az amerikai terrorellenes intézkedések és intézmények teljes, "forradalmi" felülvizsgálatát.

"Nincs szükség arra, hogy ujjal mutogassunk, mert az emberek a tények alapján maguk is tudnak ítéletet alkotni" - jelentette ki John F. Lehman, a bizottság egyik republikánus párti tagja. Azt, hogy a bizottság változtatásokat sürget a CIA-nál, alá fogja támasztani a szenátus hírszerzési bizottságának múlt pénteken nyilvánosságra hozott jelentése, amelyben azt állítják, hogy az ügynökség szándékosan eltúlozta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint Irak felhalmozott vegyi- és biológiai fegyvereket, valamint atomfegyverek birtokába akart jutni - írta az amerikai lap.

Az úgynevezett 9/11 bizottság mandátuma július 26-án jár le, amely előtt néhány nappal megszülethet végleges jelentése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!