Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Súlyos merénylet egy iraki rendőrörs ellen

2004.07.28. 11:13
Már 68 halálos áldozata van annak a pokolgépes merényletnek, amelyet szerda reggel hajtottak végre az iraki fővárostól északra fekvő Baakúba rendőr-főkapitánysága ellen. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.
A terrorakciót öngyilkos merénylő hajtotta végre egy gépkocsival. A legújabb baakúbai kórházi mérleg szerint csaknem százan sebesültek meg a robbanásban. Mint a városban állomásozó amerikai egység parancsnoka közölte, az áldozatok valamennyien iraki civilek.

A rendőrkapitányságon éppen toborzás folyt az alakuló iraki biztonsági erők számára. Legalább 250-en álltak sorba az irodánál, és éppen egy autóbusz haladt el az épület előtt a robbanás pillanatában.

A rendőrök a detonáció után elkezdtek a levegőbe lőni, hogy távol tartsák a kíváncsi járókelőket, és azokat, akik hozzátartozóikat keresték a környéken. Egy rendőrtiszt később elmondta, hogy arra szólította a toborzóiroda előtt várakozó fiatalokat, hogy menjenek be az épületbe, de sokan nem fogadták meg ezt a tanácsot. Ez magyarázza szerinte a sok áldozatot.

Egyelőre senki sem vállalta a legújabb merényletet. Baakúbában Irak tavaly márciusi megszállása óta rendszeresen támadásokat hajtanak végre a koalíciós erők ellen, de a lázadók gyakran veszik célba az új iraki rendőri erőket is, amelyeket könnyebben megközelíthetőnek tartanak mint az amerikaiakat.

Néhány korább baakúbai akció elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Abu Muszab al-Zarkávi jordániai terrorista csoportja vállalta magára. Zarkávit tartják az amerikai hatóságok az iraki erőszakos cselekmények fő mozgatójának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!