Krisztina
18 °C
24 °C

Zavargások Irakban

2003.08.10. 13:44
Bagdad központjában vasárnap nyolc iraki, köztük egy gyermek, valamint az al-Dzsazíra nevű katari műholdas televízió két munkatársa megsebesült egy, amerikai katonák ellen intézett kézigránát-támadás következtében. A támadó vagy támadók egy emeletes házból hajították ki a gránátot az amerikai katonák felé, de az egy harmincfős iraki csoportra esett.
Brit katonák figyelmeztető lövésekkel oszlattak szét tüntetőket Bászrában, Tikritben két amerikai katona megsebesült, a várostól nem messze három irakit letartóztattak.

A dél-iraki Bászrában brit katonák figyelmeztető lövésekkel oszlatták szét azt a több száz fős tömeget, amely már két napja gépkocsikat rongálva és autógumikat felgyújtva tiltakozott az üzemanyag- hiány miatt. A szombati összetűzésekben több katona könnyebben megsebesült, a vasárnapi katonai akció során egy iraki sérült meg. Ez volt a legnagyobb tüntetés, amióta Szaddám Huszein elnök rendszere megbukott Irakban - írta a Reuters.

Két amerikai katona megsebesült vasárnap Tikritben, a volt iraki elnök szűkebb pátriájában. A katonák gépkocsijukkal robbanószerkezetre hajtottak, amelyet Szaddám egykori milicistái, a Fidájín Szaddám tagjai helyeztek el az úton.

Az amerikai katonák ugyancsak vasárnap letartóztattak három irakit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy aknatámadásban, amelyet szombaton hajtottak végre egy Bagdadtól északra lévő amerikai támaszpont ellen. Az AFP által idézett katonai források szerint a letartóztatottaknál kis kaliberű fegyvereket is találtak.