Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rekordarányú az iraki háborút ellenzők száma

2004.08.18. 15:39
A Szaddám Huszein volt diktátor elfogása óta eltelt kilenc hónap alatt az Irakban uralkodó káosz és az amerikai emberveszteségek miatt az iraki háború megindítását támogató amerikaiak aránya a kétszeres fölényről az ellenzőkkel egyenlő arányúra csökkent.
Főleg az idősebbek, a különböző kisebbségekhez tartozók, a kis jövedelműek, az ország északkeleti részén lakók és a katolikusok azok, akik egyre inkább kételkednek abban, hogy a háborút valóban meg kellett indítani az arab ország ellen - derül ki abból a felmérésből, amelyet az AP amerikai hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet végzett el a napokban, és amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra.

A pártszimpátia tekintetében főleg a Demokrata Párthoz húzók és az egyik nagy pártot sem szeretők véleménye változott meg az utóbbi kilenc hónapban. A Republikánus Pártot támogatók körében tíz emberből kilenc még mindig azt mondja, hogy helyes volt megindítani a háborút. A megszállást helyeslők között is vannak azonban olyanok, akik azt mondják, hogy a folytatás már kifogásolható.

A Pew Research Center kutatóintézet felmérése szerint tíz ember közül hatnak az a véleménye, hogy George Bush elnöknek nincs világos terve az iraki helyzet megoldására.