Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pentagon: a felkelők ellenőrzik Közép-Irakot

2004.09.08. 08:29
Az amerikai védelmi minisztérium vezető tisztségviselői kedden elismerték, hogy a felkelők ellenőrzik Közép-Irak nagy kiterjedésű területeit. Azt sem lehet tudni, hogy a biztonsági erők és iraki szövetségeseik mikor tudják visszafoglalni ezeket a térségeket.
A The New York Times szerdai beszámolója szerint a súlyos biztonsági problémák még a januárra tervezett választások megtartását is veszélybe sodorhatják Irakban. A lázadók fellegváraiként Ramádit, Fallúdzsát, Baakúbát és Szamarrát nevezte meg az újság.

Veszélyben a választások

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy Washingtonban tartott keddi sajtóértekezleten úgy nyilatkozott, hogy a felkelők elleni harc sikere az iraki katonák kiképzésének állapotától függ. Az amerikai elképzelések szerint a hadműveletek a helyi hadsereg illetékességi körébe tartoznának.

Myers hangsúlyozta: az iraki fegyveres erők pillanatnyilag nincsenek abban a helyzetben, hogy a szóban forgó területek feletti ellenőrzést 2004 végéig visszaszerezzék, később pedig megtartsák.

Aggodalomra ad okot, hogy bizonyos szunnita térségekben januárig nem lehet megteremteni a választások megtartásához szükséges közbiztonságot, a szavazás elhalasztása viszont feldühítené a síita lakosságot - emelte ki a The New York Times. Az Egyesült Államok és az iraki átmeneti kormány stratégiai koncepciót akar kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan hódíthatják vissza ezeket a városokat a lázadóktól.

Polgárháborúban hullhat szét Irak

Irak véres szétesésétől tart az egyik legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézett. A Királyi Külügyi Intézet (RIIA) szeptember elején nyilvánosságra hozott elemzése szerint Irak felekezeti és etnikai határok mentén történő szétesése a legvalószínűbb jövőkép.

A stratégiai kutatóközpont elemzői szerint valószínű, hogy a többségi síiták nem lesznek hajlandóak ismét alávetett szerepet játszani, ahogy az is, hogy a kurdok sem szívesen adnák fel az amerikai-brit védelem alatt a kilencvenes években kiépített autonómiájukat. Az Irakot Huszein alatt uraló szunniták viszont sem a síita dominanciát, sem a kurd autonómiát nem fogadják el.

A kutatóintézet szerint tehát Irak valószínűleg három részre, a kurd északra, a szunnita középre és a síita délre eshet szét. És mivel a nagyvárosok kevert lakosságúak, a szétválás valószínűleg erőszakos és véres lesz.