Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Pentagon: a felkelők ellenőrzik Közép-Irakot

2004.09.08. 08:29
Az amerikai védelmi minisztérium vezető tisztségviselői kedden elismerték, hogy a felkelők ellenőrzik Közép-Irak nagy kiterjedésű területeit. Azt sem lehet tudni, hogy a biztonsági erők és iraki szövetségeseik mikor tudják visszafoglalni ezeket a térségeket.
A The New York Times szerdai beszámolója szerint a súlyos biztonsági problémák még a januárra tervezett választások megtartását is veszélybe sodorhatják Irakban. A lázadók fellegváraiként Ramádit, Fallúdzsát, Baakúbát és Szamarrát nevezte meg az újság.

Veszélyben a választások

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy Washingtonban tartott keddi sajtóértekezleten úgy nyilatkozott, hogy a felkelők elleni harc sikere az iraki katonák kiképzésének állapotától függ. Az amerikai elképzelések szerint a hadműveletek a helyi hadsereg illetékességi körébe tartoznának.

Myers hangsúlyozta: az iraki fegyveres erők pillanatnyilag nincsenek abban a helyzetben, hogy a szóban forgó területek feletti ellenőrzést 2004 végéig visszaszerezzék, később pedig megtartsák.

Aggodalomra ad okot, hogy bizonyos szunnita térségekben januárig nem lehet megteremteni a választások megtartásához szükséges közbiztonságot, a szavazás elhalasztása viszont feldühítené a síita lakosságot - emelte ki a The New York Times. Az Egyesült Államok és az iraki átmeneti kormány stratégiai koncepciót akar kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan hódíthatják vissza ezeket a városokat a lázadóktól.

Polgárháborúban hullhat szét Irak

Irak véres szétesésétől tart az egyik legnagyobb londoni stratégiai kutatóintézett. A Királyi Külügyi Intézet (RIIA) szeptember elején nyilvánosságra hozott elemzése szerint Irak felekezeti és etnikai határok mentén történő szétesése a legvalószínűbb jövőkép.

A stratégiai kutatóközpont elemzői szerint valószínű, hogy a többségi síiták nem lesznek hajlandóak ismét alávetett szerepet játszani, ahogy az is, hogy a kurdok sem szívesen adnák fel az amerikai-brit védelem alatt a kilencvenes években kiépített autonómiájukat. Az Irakot Huszein alatt uraló szunniták viszont sem a síita dominanciát, sem a kurd autonómiát nem fogadják el.

A kutatóintézet szerint tehát Irak valószínűleg három részre, a kurd északra, a szunnita középre és a síita délre eshet szét. És mivel a nagyvárosok kevert lakosságúak, a szétválás valószínűleg erőszakos és véres lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!