Mátyás
-6 °C
1 °C

Hajtóvadászat a szamarrai lázadók ellen

2004.10.01. 11:42
Legkevesebb nyolcvan ellenállót öltek meg az amerikai katonák, az iraki hadsereg egységei és az iraki Nemzeti Gárda fegyveresei az iraki fővárostól északra fekvő Szamarrában péntek hajnalban indított nagyszabású hadműveletben
Az éjfél után megindított, késő délelőtt még mindig tartó harcokban az iraki kormánnyal szemben álló különböző fegyveres csoportok további száz tagja megsebesült. Az amerikai hadsereg két amerikai katona sebesüléséről számolt be. Amerikai közlés szerint az amerikai és iraki egységeknek reggelre sikerült biztosítaniuk a kormányzati és rendőrségi épületeket Szamarrában.

A Bagdadtól 95 kilométerre északra fekvő település kórházában fogytán van a kötszer, az oxigén és más alapvető eszközök. A városban szünetel a víz- és áramszolgáltatás, s az éjjel kijárási tilalom volt érvényben. A katonák harckocsik támogatásával házról házra járva kutatták át a várost, ellenállókat keresve. A háztetőkön lapuló gerillák rakétagránátokkal és aknavetőkkel lőtték a behatolókat.

Az amerikai hadsereg hivatalos indoklása szerint a szamarrai hadművelet célja "a rendszeres kormányzati munka folytatásának előmozdítása, az Irak-ellenes erőkhöz tartozók elfogása vagy megölése", valamint a Szamarrában élők életkörülményeinek javítása.

Amerikai és iraki tisztviselők korábban fogadkoztak: a jövő januárra kitűzött parlamenti választások előtt visszaszerzik az ellenőrzést a lázadók kezén lévő települések és vidékek, Szamarra, Ramádi, Fallúdzsa, valamint Bagdad síita szegénynegyede, Szadrváros fölött.