Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Eltűnt 380 tonna robbanóanyag Irakban

2004.10.25. 09:30
Az iraki átmeneti kormány arról tájékoztatta Washingtont és a nemzetközi ellenőröket, hogy eltűnt mintegy 380 tonna hagyományos robbanóanyag még tavaly az iraki al-Kakaa korábbi katonai létesítményből. Az amerikai fegyverszakértők egyik fő aggodalma az, hogy a szóban forgó robbanóanyagokat az amerikai vagy iraki fegyveres erők elleni támadásokra használják fel.
A The New York Times című amerikai lap idézte a Fehér Ház és a Pentagon illetékeseit és egy iraki minisztert, akik szerint a hatalmas mennyiségű robbanóanyagnak röviddel Irak 2003 márciusi inváziója után veszett nyoma, miközben kiterjedt fosztogatások zajlottak az arab országban.

Rice is csak a múlt hónapban tudta meg

Rasád Omar tudományos és technológiai miniszter a The New York Timesnak és a CBS televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy az említett robbanóanyagoknak nyoma veszett. Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót csak a múlt hónapban tájékoztatták az ügyről - írta a lap, hozzáfűzve: nem tudni, hogy George Bush elnök tudott-e az ügyről.

A cikk szerint a robbanószereket fel lehet használni épületek lerombolására, rakéta-robbanófejek előállítására és atomfegyverek felrobbantására.

A NAÜ figyelmeztetett

Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva az amerikai lap azt írta, hogy az iraki vizsgálati csoport - a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) különleges feladattal megbízott különítménye - utasítást kapott: derítse fel a robbanóanyagok eltűnésének körülményeit.

Az amerikai fegyverszakértők egyik fő aggodalma az, hogy a szóban forgó robbanóanyagokat az amerikai vagy iraki fegyveres erők elleni támadásokra használják fel, amelyek mind nagyobb méreteket öltenek a januári iraki választások előtt.

Európai diplomaták azt mondták a lapnak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a háború előtt figyelmeztette az Egyesült Államokat a robbanóanyagok veszélyére, s az invázió után külön tájékoztatta az amerikai illetékeseket arról, hogy hogyan kell ezeket biztonságosan tárolni.

Pokolgép robbant Bagdadban

Autóba rejtett pokolgép robbant fel hétfőn reggel az iraki főváros központi, Karrada nevű lakónegyedében. A merényletnek két iraki halálos áldozata és több sebesültje van. A jármű egy iskolaépület közelében robbant fel, nem messze az úgynevezett zöld zónától, Bagdad fokozottan őrzött központi negyedétől, ahol a kormány székhelye, valamint az amerikai és brit nagykövetség épületei találhatók. Több iskolás gyermek megsebesült, akik éppen az iskolába igyekeztek. Emellett megrongálódott a többnemzetiségű erők egyik katonai járműve.