Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Lengyelország kivonulását kérik a túszért cserébe

2004.10.28. 14:18
Egy hatvan év körüli lengyel nőt ejtett foglyul Irakban egy szélsőséges csoport. Az Abu Bakr asz-Sziddik Fundamentalista Brigádok a túszért cserébe Lengyelország iraki kivonulását és a börtönökben raboskodó nők szabadon bocsátását kérik.
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió csütörtökön mutatta be azt a videofelvételt, amelyen egy lengyel nő volt látható, akit a magát Abu Bakr asz-Sziddik Fundamentalista Brigádoknak nevező csoport ejtett túszul. Ez a szervezet vállalta a felelősséget szeptemberben 10 török túsz elrablásáért, akiket októberben szabadon engedtek.

Dr. Baktérium és Lépfene asszony

A felvételen egy hatvan év körüli ősz hajú lengyel nő volt látható, aki két álarcos fegyveres előtt ült. Egyikük pisztolyát az asszony fejére irányította.

A videofelvételen a csoport azt állította, hogy a nő az Irakban állomásozó amerikai csapatok számára dolgozik, és azt követelte, hogy Lengyelország vonja ki csapatait Irakból, továbbá felszólított arra, hogy az iraki börtönökből bocsássák szabadon az összes fogoly iraki nőt.

Irakban mindössze két nő van fogságban, az amerikai hatóságok közlése szerint. Az iraki vegyifegyver-program vezetője, a Dr. Baktériumnaknak is nevezett Rihab Rasid Taha, és az iraki lépfene-készlet kitenyésztésével vádolt Szalih Mahdi Amas, azaz Lépfene asszony.

Nincs határidő

Az al-Dzsazíra főszerkesztője azt mondta, hogy az emberrablók nem fogalmaztak meg valamilyen külön fenyegetést, és határidőt sem tűztek ki, amikorra követeléseiket teljesíteni kellene. Nem közölte, hogy a csatorna mikor és hogyan jutott a videofelvételhez.

Az iraki belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy elraboltak egy iraki állampolgárságú, hosszú ideje az arab országban élő lengyel nőt. A szóvivő tudomása szerint a túszt bagdadi házából hurcolták el szerdán. Marek Belka lengyel miniszterelnök varsói sajtóértekezletén közölte: ismerik a lengyel nő személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az IAR lengyel rádiós hírügynökség szerint az asszony 30 éve él Irakban, iraki férje van, aki valószínűleg jelenleg Lengyelországban tartózkodik.

Lengyelország nem tárgyal

A miniszterelnök közölte: nem fognak tárgyalni az emberrablókkal az iraki lengyel kontingens visszahívásáról, sem bármilyen egyéb témáról.

Lengyelország irányítja az egyik megszállási övezetet Irakban, ahol lengyel parancsnokság alatt egy hozzávetőleg 6 ezer fős többnemzetiségű hadosztály állomásozik, amelyben 2500 lengyel katona is teljesít szolgálatot.