Auguszta
-4 °C
2 °C

Pokolgép robbant Bagdadban

2005.11.19. 11:39
Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton délelőtt Bagdadban, egy közkedvelt piacon. A merényletben legalább 13 ember vesztette életét, 21 pedig megsebesült.

A belügyminisztérium közlése szerint az iraki főváros délkeleti részén, a Dijala híd közelében repült levegőbe a robbanóanyaggal megrakott autó.

A piacon még tucatszámra voltak vevők a helyi idő szerint 10 órakor bekövetkezett robbanáskor. A halottak között legalább öt asszony van.

Másfél nap alatt száz halott

Bagdadban és az észak-iraki Hanákín városban pénteken elkövetett öngyilkos merényletekben több mint nyolcvan ember vesztette életét, a sebesültek száma pedig jóval meghaladta a százat.

A rendőrség őrizetbe vett négy személyt, akikről azt gyanítja, hogy kapcsolatban álltak a két hanákíni síita mecsetet felrobbantó merénylőkkel.

Az első beszámolók szerint két pokolgép is robbant a síita mecsetben. A rendőrség szerint két öngyilkos merénylő robbantott.

Bagdad központjában péntek reggel is felrobbantottak két autót, s az első jelentések szerint legalább négy ember meghalt, s több mint negyven megsebesült.

A gépkocsik a külföldiek, köztük tudósítók által lakott Hamra szálloda, illetve a titkos börtöne miatt hírhedtté vált belügyi bunkerépület közelében robbantak fel.