Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szaddám óvatosságra intette az iraki népet

2004.12.20. 07:07
Szaddám Huszein börtöncellájából a január 30-ra kitűzött választások elleni egységre és óvatosságra szólította fel az iraki népet - közölte vasárnap a megbuktatott diktátor ügyvédeinek szóvivője.
Szaddám Huszein akkor tette ezeket az ajánlásokat, amikor csütörtökön első ízben találkozott ügyvédeivel - tette hozzá Ziad Haszaneh neves jordániai ügyvéd, akit kollégáival együtt Halíl al-Dulaimi, Szaddám iraki ügyvédje tájékoztatott a védencükkel tartott több mint négyórás megbeszélésről.

Óvatosságra intett

Haszaneh közölte: "Szaddám Huszein elnök az iraki nép egységét szorgalmazta, vallási vagy etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül, hogy szembeszálljon az országot szektás alapon megosztani kívánó amerikai tervekkel". Szaddám, aki nem kap híreket, türelmetlenül várta, hogy megtudja, mi történt Irakban elfogása óta - mondta Haszaneh.

Miután Dulaimitől megtudta, hogy januárban az amerikaiak támogatásával választásokat tartanak, a volt diktátor óvatosságra intette az irakiakat - közölte Busra al-Halíl libanoni ügyvéd, aki szintén a védelem képviselője.

Szaddám a fogság alatt megőrizte hajlíthatatlanságát és merészségét - mondták az ügyvédek. "Ha az amerikai megszállás előtt 90 százalék volt az elveim iránti elkötelezettségem, azután, ami velem történt, most 100 százalékig szilárd" - idézték Szaddám szavait az ügyvédek. Szaddám Huszeint és legközelebbi munkatársait háborús bűnökkel vádolják.

Rakétákat foglaltak le

Az iraki biztonsági erők rakétákat foglaltak le, amelyeket egy szomszédos országból csempésztek be azzal a céllal, hogy választóhelyiségekre és választási központokra támadjanak velük a januári általános választások idején - közölte Ijád Allávi. Az iraki átmeneti kormányfő vasárnap Bagdadban az Irakíja televízióban arról nem beszélt, milyen típusú rakétákról van szó, az ország nevét sem említette, ahonnan a rakétákat Irakba csempészték. Bejelentette viszont, hogy több minisztérium biztonsági tervet készít elő, hogy megakadályozzák a támadásokat a választási kampány idején.

A kormányfő elmondta: lakossági bejelentés alapján találtak a fegyverekre. A lázadókat nem fogták el, de a fegyvereket elkobozták. Hozzátette: korszerű, veszélyes fegyverekről van szó. Házem Saalán iraki védelmi miniszter csütörtökön az iraki terrorizmus támogatásával vádolta meg Iránt és Szíriát.

Allávi az élőben sugárzott interjúban közölte: sajnálatára nem nevezheti meg az országot, ahonnan a fegyverek származnak, de egy környező országból csempészték őket Irakba. Ilyen fegyvereket általában a hadseregben használnak - mutatott rá. Elmondta, hogy érintkezésbe léptek az érintett országgal és várják a magyarázatot. Eddigi értesüléseik szerint az illető ország kormányának nincs tudomása a csempészett fegyverekről - tette hozzá.