Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Robbantások Bagdadban

2003.12.25. 14:49
Robbanások rázták meg Bagdad központját csütörtökön reggel, miután rakéták csapódtak be különböző célpontokba, köztük - állítólag - az amerikai vezetésű kormányzat székházának területére is. Az iraki fővárosban szerda este és csütörtök reggel között több mint egy tucat robbanás, illetve fegyverropogás hallatszott.
A Sheraton szállót feltehetően iraki ellenállók szerda este már célba vették. A támadásnak a szállóban nem volt sérültje, a szálloda melletti lakóépületben azonban megsérült egy lakásában alvó nő. A hotel számos ablaka pedig betört. A szálloda nyolcadik és kilencedik emelete közötti liftterületet érte rakétatalálat, anyagi károkat okozva. Ugyancsak rakéta csapódott be a Burdzs al-Haját hotelba, ahol - az előbbihez hasonlóan - szintén laknak amerikaiak. E szállóban sem sérült meg senki.

Rakétatalálat érte szerda este Irán bagdadi nagykövetségét is, továbbá lövedék csapódott be csütörtökön a német nagykövetség mellett, és pokolgépet hatástalanítottak a török nagykövetség közelében - közölték egybehangzóan források. A török misszió a városközpontban lévő amerikai főhadiszállás közelében áll.

Csütörtök reggel egy lövedék eltalált egy házat néhány méterre a német követségtől. Egy export-import vállalat emeleti helyiségeit érte a találat, anyagi károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt. Ugyancsak csütörtök reggel pokolgépet találtak a bagdadi török nagykövetségtől mintegy 200 méterre. A körzetet lezárták, és tűzszerészek hatástalanították a szerkezetet. Egy rakéta épphogy elkerülte a belügyminisztérium épületét, s egy közeli utcában csapódott be.

John Frisbie, a hadosztály szóvivője beszámolt arról is, hogy a szerdára virradó éjjel őrizetbe vettek több iraki személyt, köztük olyanokat, akik kapcsolatban álltak a megbuktatott, majd nemrég elfogott Szaddám Huszein iraki exelnökkel. Mint mondta, egyikük feladata az volt, hogy a volt elnök utasításait továbbítsa az amerikai erők ellen támadóknak, a többiek pedig a gyanú szerint pénzelték az ellenállókat, illetve robbanóeszközöket készítettek. Mindegyikük a Baasz Párt tagja volt - tette hozzá.