Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Véres merénylet egy bagdadi piacon

2006.07.01. 10:36
Az iraki fővárosban egy pokolgépes merényletben meghalt legalább 66 ember és 114 megsebesült. Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormányzat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja új vezetőjének.

Autóba rejtett pokolgép robbant szombat reggel tíz órakor az iraki fővárosban - közölték biztonsági és kórházi források. A merénylet Bagdad északkeleti részében, a Szadrváros nevű síita negyedben, egy piactéren követték el.

Fellángolt az erőszak

A területen hatalmas füst gomolyog. Az autóba rejtett robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a jármű mellett elhaladt egy rendőrjárőr. Az áldozatok között egyaránt vannak rendőrök és polgári személyek.

A környéken összegyűlt emberek dühödten támadtak a merényletet következményeit fotózó és filmező riporterekre. A területen a robbanás után hatalmas füst gomolygott. A detonáció hatalmas pusztítást vitt véghez a piacon, a közelben mintegy húsz jármű megsemmisült, számos üzlet megrongálódott. Két órával a merénylet után is számos mentőautó és tűzoltókocsi állt a téren. A szombati bagdadi robbantás az utóbbi hetek legvéresebb merénylete volt az iraki fővárosban.

Fegyveresek rabolták el szombaton Bagdadban az iraki parlament egy szunnita, női képviselőjét és hét testőrét. A túszejtők a főváros as-Saab negyedében - ahol vegyesen laknak szunniták és síiták - csaptak le a politikusra. Egyelőre nem tudni, hogy melyik szervezet állhat az emberrablás mögött.

Ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki Abu Ajjúb al-Maszri fejére

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormányzat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja új vezetőjének. Az amerikai külügyminisztérium szerint az egyiptomi Abu Ajjúb al-Maszri korábban az al-Kaida iraki csoportjának egyik vezetője volt, és szoros kapcsolatban állt a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávival, az al-Kaida június elején megölt csúcsvezetőjével.

Maszri Afganisztánban és Pakisztánban kapott kiképzést, a robbanószerek szakértője, és ő hozta létre az al-Kaida első iraki sejtjét. Ereli megismételte azt a korábbi amerikai álláspontot, hogy Abu Ajjúb al-Maszri azonos Abu Hamza al-Muhádzsirral, aki Zarkávi halálának másnapján az interneten jelentette be Zarkávi posztjának átvételét.

Eközben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megerősítette, hogy valóban Oszama bin Laden hangja hallható azon az internetre pénteken feltett felvételen. Bin Laden a 19 perces videoüzenetben Zarkávit dicsőítette, de csak a hangja volt hallható, ő maga nem volt látható ezúttal sem. Idén ez volt bin Laden negyedik üzenete, és állítólag már készül a következő, amelyet a Szomáliában és Irakban harcoló iszlámistáknak szán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!