Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerikai erődemonstráció Tikritben

2003.11.17. 09:44
Katonai erődemonstrációt rendezett hétfőre virradó éjjel az amerikai hadsereg az iraki Tikrit város környékén. Az amerikai hadsereg tüzérséget vetett be, páncélosok vonultak fel, a levegőben helikopterek cirkáltak. A várost az iraki ellenállás egyik fellegvárának tartják.
Az amerikai hadsereg illetékesei megerősítették: az akció kimondott célja az volt, hogy Szaddám Huszein szülővárosának lakóit figyelmeztessék az amerikai katonai erőre. Az amerikai alakulatok tüzérséget vetettek be, páncélosok vonultak fel, a levegőben helikopterek köröztek. A várost az Irakot megszálló szövetségesekkel szembeni ellenállás egyik fellegvárának tartják.

Az Irakban állomásozó amerikai katonák - a háború végének bejelentése óta első alkalommal -műholdas célravezérlésű taktikai rakétákat vetettek be az ország északi részén fekvő Kirkut város környékén. Műhold vezérlésű bombákat már a múlt héten bevetett az amerikai légierő: akkor egy háromszintes épületet semmisítettek meg a szíriai határ közelében lévő Huszajba városában.

Merényletek Kirkutban

Pokolgép robbant hétfőn a radikális Kurdisztáni Iszlám Mozgalom székházánál az észak-iraki Kirkuk belvárosában; a detonációban egy iraki - a mozgalom tagja - súlyosan megsebesült. A Kurdisztáni Iszlám Mozgalom (KIM) a Komala Iszlámi Kurdisztán (KIK) mellett a legjelentősebb muzulmán radikális szervezet Észak-Irakban.

Előző este Kirkuk alkormányzója ellen követtek el merényletet. Iszmail Ahmed Radzsab al-Hadidi alkormányzó gépkocsijára a város központjában nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek. A politikus könnyebben, gépkocsivezetője súlyosan megsebesült. Az olajmezőiről híres Kirkukban rendszeresek az amerikai katonák és a helyi rendőrőrsök elleni támadások, de helyi politikus és szervezet most először volt célpont.

Elsötétült Bagdad

Bagdad nagy része áram nélkül maradt a hétfőre virradó éjszakán. Ennek oka egyelőre ismeretlen, de összefügghet azzal, hogy közvetlenül az áramkimaradás kezdete előtt nagy erejű robbanások voltak az iraki fővárosban. Amerikai katonai források nem zárták ki, hogy mindez kapcsolatban van a Vaskalapács fedőnevű hadművelettel, amelyet az Irakban állomásozó amerikai erők és a velük szövetséges csapatok a fegyveres iraki ellenállókkal szemben folytatnak.

E hadművelet keretében számos amerikai katona vonult be vasárnap este páncélozott szállító harcjárműveken a bagdadi ellenállás fő fészkének számító, szunniták lakta Aszámíja negyedbe. Körülzártak ott több háztömböt, útakadályokkal zártak le számos utcát, és ellenőriznek minden áthaladni szándékozó gépkocsit.