Judit
3 °C
7 °C

A kormánypárt győzhet az ír választásokon

2002.05.17. 11:50
Várhatóan hatalmon marad a jelenlegi koalícióban kormányzó legnagyobb kormánypárt a hétvégi általános ír választásokon. Előrejelzések szerint a Bertie Ahern miniszterelnök vezette Fianna Fail akár egyedül is megszerezheti a szavazatok többségét.
A jelenlegi koalíció Bertie Ahern miniszterelnök vezette Fianna Failból és Mary Harney Haladó Demokratáiból áll. A két párt igen sikeres kormányzati ciklust tudhat maga mögött: a gazdaság erőteljesen növekedett, ezért csökkentették az adót, és növelték a juttatásokat is.

Az IRA politikai szárnya jól szerepelhet

Közvélemény-kutatók szerint 1977 óta először szerezhet abszolút többséget a Fianna Fail. Amennyiben ez bekövetkezik, ez volna ez első alkalom, hogy 25 éve óta egy párt abszolút többséget szerez az ír parlamentben-jelentette a BBC.

Szakértők szerint az ír parlamentben csak egy mandátummal rendelkező Sinn Fein jobban szerepel a választásokon. A párt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya. Azonban nem lehet tagja a kormánynak addig, amíg az IRA be nem szolgáltatja fegyvereit. Az ír parlamentben 165 képviselő foglalhat helyet, és a Sinn Fein arra számít, hogy 3-7 képviselője juthat a törvényhozásba.

Bővítésellenes írek
Az Irish Times című lapban közzétett felmérés szerint tovább csökkent az Európai Unió jövője szempontjából fontos nizzai szerződés támogatása. A megkérdezetteknek immár csak 32 százaléka szavazna igennel a bővítés előtt utat nyitó szerződésre. A felmérés egy nappal az írországi választások előtt. Az ír nép tavaly egyszer már nemet mondott a nizzai szerződésre. A nizzai szerződést az év végéig az összes európai uniós tagországnak ratifikálnia kell, hogy a 2004-re tervezett bővítés végrehajtható legyen -jelentette a BBC.
A bukmékerek véleménye

A fogadóirodákban 1:35 arányban lehet arra fogadni, hogy a miniszterelnök Michael Noonan lesz, aki a második legnagyobb párt, a Fine Gael vezetője. Az ír választási rendszer (arányos képviselet) sajátosságai miatt többféle koalíció is elképzelhető: a Fianna Fail vagy a Fine Gael Ruairi Quinn Munkáspártját vagy Trevor Sargent Zöldjeit, vagy a Haladó Demokratákat választja partnernek.

A választás

A választókörzetek csak kis százalékában van elektronikus választás, ahol hamar kiderül a végeredmény. Ezért a legtöbb körzetben az egész hétvégén folyik majd a szavazatok számlálása. Mivel a küzdelem több körzetben is kiélezett, ezért sokan azt vizsgálják, hogy az időjárás hogyan befolyásolja a szavazók részvételi hajlandóságát. A szavazóhelyiségeket pénteken közép-európai idő szerint 22.30-kor zárják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?