Valér
-2 °C
0 °C

Fegyvercsempész a Sinn Fein egyik képviselője

2002.05.18. 22:34
Az ír törvényhozási választásokon Bertie Ahern miniszterelnök jobbközép Fianna Fail pártja a szavazatszámlálás előrehaladtával továbbra is egyértelmű győzelemre számíthat. Az ír sziget egyesítéséért küzdő radikális Sinn Fein is erősödést könyvelhet el: két jelöltje is bejut a parlamentbe.
Az ír történelem legjelentősebb gazdasági fejlődésének köszönhetően a jobbközép Fianna Fail 70 év óta uralja az írországi politikai életet, elemzők szerint azonban az utóbbi 25 évben - nagy valószínűséggel - most fordul majd elő először, hogy abszolút többséget szerez, és Ahern megkezdheti második kormányfői ciklusát. Az ellenzéki Fine Gael támogatottsága viszont jelentősen csökkent.

A legoptimistább előrejelzés szerint a Fianna Fail 86 képviselői helyet szerez a parlament 166 fős alsóházában. A párt - a vele szimpatizáló független képviselők támogatásának köszönhetően - megteheti majd, hogy egyedül kormányoz.

Az IRA terrorszervezet politikai szárnyának tartott Sinn Fein mandátumot nyert egyik képviselőjelöltje az 50 éves Martin Ferris, akit fegyvercsempészés kísérletéért 1984-ben jogerősen elítéltek, és 10 évet börtönben töltött - jelentették a hírügynökségek.

A választások végeredménye vasárnapra várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!