Kornélia
1 °C
14 °C

Huszein parancsokat osztogat

2003.05.19. 19:45
Szaddám Huszein volt iraki elnök Irakban bujkál egy kis csoporttal, vélhetően két fia társaságában, és parancsokat oszt bizalmas embereinek, akik a hatalomba való visszatérését szervezik - állítják külföldi száműzetésből visszatért korábbi tábornokai.
A tábornokok úgy tudják, hogy a megdöntött elnök az elmúlt napokban utasítást adott az általa vezetett Baasz Párt nevének megváltoztatására.

Auda

A párt új neve "Auda" lett, ami visszatérést jelent - mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Tavfik al-Jasziri vezérőrnagy, aki 1991-ben lázadást szervezett Szaddám Huszein ellen. Szavai szerint a volt diktátor zűrzavart akar teremteni az országban, minden eshetőségre felkészült és terveinek megvalósításához számos kommunikációs eszköz áll rendelkezésére.

A zűrzavar neki kedvez

Szaad Obeidi vezérőrnagy, a pszichológiai hadviselés szakértője, aki most szintén az amerikai erőkkel működik együtt, úgy véli, hogy bár a Baasz Párt régi vezetőinek többsége letűnt, egy új nemzedék, köztük a régi gárdisták fiai jelenleg is segítik Szaddám Huszeint. Obeidi szerint Szaddám sikere azon múlik, hogy az Egyesült Államok által létrehozandó új iraki kormányzat miként vezeti majd az országot, de a fosztogatások, valamint a közrend felborulása egyelőre mindenképpen neki kedvez, ezért az amerikaiaknak gyorsan kell cselekedniük.