Valér
-2 °C
0 °C

A kormánypárt nyert az ír választásokon

2002.05.20. 14:03
A Bertie Ahern kormányfő vezette Fianna Fail párt győzelmét és a legnagyobb ellenzéki erő, a Fine Gael jelentős visszaesését, valamint a kisebb pártok - köztük a Sinn Fein - előretörését eredményezték a múlt pénteki írországi parlamenti választások.
Bertie Ahern első nyilatkozatában jelezte, nem áll szándékában változatni az elmúlt öt év sikeres vezetésén, és eddigi koalíciós partnerével, a választásokon ugyancsak megerősödött Progresszív Demokrata Párttal kíván kormányt alakítani. A párt négy mandátum híján nem képes önállóan többségi kormányt alakítani.

Lemondott az ellenzék vezére

Az RTE ír televízió által ismertetett nem hivatalos végeredmény szerint az ír törvényhozás 166 tagú képviselőházában a Fianna Fáil 80 mandátumra tett szert. A Fine Gael 31, a Munkáspárt 21, a Progresszív Demokraták 8, a Zöld Párt 6, a Sinn Fein 5, a többi pártok, köztük független politikusok 14 mandátumot szereztek. Egyes körzetek szoros eredményei miatt csak a szavazatok újraszámlálása után, legkorábban kedden hirdetnek hivatalos végeredményt Dublinban.

Az ellenzék vezető ereje, a balközép Fine Gael több mint 50 éve a legrosszabb eredményt érte el. Huszonhárom mandátumának elvesztése miatt a párt vezére, Michael Noonan azonnal bejelentette lemondását. A szavazók a párt olyan neves politikusait fosztották meg a képviselői mandátumtól, mint Dick Spring, volt miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, Alan Dukes volt pártvezér vagy Nora Owen, az előző kormány igazságügyi minisztere.

Az IRA politikai szárnya 5 mandátumot szerzett

A Fine Gale szavazóit a kicsiny pártok hódították el. A politikai elit ellen kampányoló, radikális Sinn Fein az eddigi egy helyett öt képviselőt küldhet a törvényhozásba. A Zöld Párt kettőről négyre növelte mandátumai számát. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Progresszív Demokraták (PDs) rácáfoltak a közvélemény-kutatási előrejelzésekre, és megduplázták képviselő helyeiket. A Sinn Fein megerősödését jól jelzi, hogy a párt majdnem kétszer annyi szavazatott kapott, mint a zöldek, vagy a PD, de az ír választási rendszer sajátossága miatt csak öt mandátumra tett szert.

Három körzetben néhány tucat szavazat választotta el jelöltjeit a parlamentbe kerüléstől. Észak-Kerryben jelöltje, Martin Ferris, az IRA katonai tanácsának állítólagos tagja, aki 10 évet ült börtönben fegyvercsempészés miatt Dick Spring volt külügyminisztert, Írország egyik legnépszerűbb politikusát ütötte el a parlamentbe kerüléstől. A Sinn Fein jó eredménye egyúttal azt jelenti, hogy az Ír-sziget egyesítéséért, az észak-írországi brit uralom megszűnéséért harcoló Sinn Fein az egyedüli politikai erő, amely egyszerre van jelen az északír nemzetgyűlésben, a brit törvényhozásban és az ír parlamentben.

Nem lesz koalíció a Sinn Feinnel

Bertie Ahern, aki 1969 óta az első újraválasztott ír kormányfőként vághat bele a koalíciós tárgyalásokba, már vasárnap jelezte, ismét a Progresszív Demokratákkal kíván szövetségre lépni. Ahern újólag kizárta, hogy bármilyen kormányzati szerep jusson a Sinn Feinnek, amíg nem oszlik fel a párthoz kötődő Ír Köztársasági Hadsereg, annak ellenére, hogy Hern szorosan együttműködik a nacionalista párttal az Észak-írország tartós békéjét megteremteni hivatott nagypénteki egyezmény teljesítése érdekében.

Gerry Adams, a Sinn Fein vezére ennek ellenére úgy vélte, a kormánykoalíció nem mellőzheti a Sinn Fein álláspontját, különösen nem az első nagy próbatételénél, az ősszel esedékes újabb népszavazáson a nizzai szerződés ratifikálásáról. Tavaly az ír választók - többek között a Sinn Fein által folytatott elutasító kampány nyomán - nemet mondtak az EU intézményi kereteit megváltoztató, az unió keleti bővítéséhez nélkülözhetetlen szerződés ratifikálására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!