Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Írország kezében az EU-csatlakozás sorsa

2002.09.02. 09:14
Az írek októberben újra népszavazáson mondhatnak véleményt az EU jövőjéről, a nizzai szerződésről. Ha a "nem" kap többséget, az a csatlakozásra várók, köztük Magyarország számára súlyos következményekkel járhat.
Az ír kormány ezen a héten beterjeszti országa törvényhozása elé a nizzai szerződés ratifikálását szolgáló referendum-javaslatát - ezt Brian Cowen, az ír diplomácia vezetője jelentette be az EU-országok külögyminisztereinek két napos dániai tanácskozásán. Cowen tájékoztatást adott az írországi helyzetről, s azokról az erőfeszítésekről, amelyeket kormánya tesz a referendum kedvező eredménye érdekében.

Megvárják az EU-csúcsot?

Az ír parlament legfeljebb két hétig vitatkozik az előterjesztésről, s várhatóan nehézségek nélkül elfogadja azt, ám a hivatali teendők miatt a népszavazás legkorábbi dátuma október 18-a lehet. Mivel ez az időpont alig előzi meg az október 24-25-i brüsszeli EU-csúcstalálkozót, elképzelhető, hogy a referendum időpontjának kitűzésekor ezt figyelembe veszik, és a népszavazással megvárják az EU-csúcsot. Günter Verheugen bővítési biztos úgy nyilatkozott: kedvezőbb lenne, ha a népszavazásra már a csúcstalálkozó előtt sor kerülne, de ez ír belügy és az EU tiszteletben tartja a döntést.

A nemzetközi sajtó pesszimista

Cowen megígérte, hogy a referendum időpontja nem fogja befolyásolni a csatlakozási folyamat tervezett menetrendjét. Természetesen nem mondhatta ugyanezt a népszavazás eredményéről, amellyel kapcsolatban az elmúlt hetekben számos pesszimista vélekedés hangzott el a nemzetközi sajtó mértékadó orgánumaiban.

Mint ismeretes: az EU bővítésének feltétele volt, hogy először a szervezet működésének kereteit kell rögzíteni, s az ezt tartalmazó nizzai szerződést minden tagállamnak jóvá kell hagynia. Egyedül Írországban kellett ehhez népszavazás, a többi EU-tagállamban elegendő volt a törvényhozás jóváhagyása. Nagy meglepetésre a tavaly június 7-i referendumon az írek 54:46 arányban elutasították a nizzai szerződést. Amennyiben most is a "nem" kap többséget, az EU bővítésének folyamata veszélybe kerülhet, egyelőre le is vehetik a napirendről, de mindenképpen csúszást szenved.

Kampányoló kormánytagok

Az utóbbi időben nem publikáltak olyan közvélemény-kutatást Írországban, amely megfelelő eredménnyel kecsegtetett volna a második népszavazást illetően, s a kormány is meglehetősen későn kezdett propagandakampányt Nizza mellett. Ennek fő eleme egyébként immár az, hogy újabb elutasítás esetén Írország elszigetelődhet az EU-n belül, befolyása a döntésekre jelentősen csökken, s ez konkrét gazdasági következményekkel járhat az ország számára. A hátralévő hetekben tovább folytatják a propagandamunkát, s a kampányba immár a kormány tagjai is közvetlenül bekapcsolódnak.

Eközben a hét végén az EU-külügyminiszterek újólag megerősítették, hogy a bővítés menetrendje nem változott: a tagjelöltekkel az év végéig szeretnék lezárni a tárgyalási folyamatot, hogy jövő tavasszal már a csatlakozási szerződéseket is aláírhassák a partnerek.