Vilhelmina
12 °C
28 °C

Ír népszavazás a nizzai szerződésről
október 19-én

2002.09.19. 18:27
Bertie Ahern ír miniszterelnök csütörtök délután bejelentette: az írek október 19-én szavazhatnak másodszor a nizzai szerződésről - s közvetve a magyar csatlakozásról.
Mindenki legnagyobb meglepetésére az ír miniszterelnök a lehető legkorábbi dátumra tűzte ki a második népszavazást a nizzai szerződés elfogadásáról. Az is példa nélküli Írország történetében, hogy szombati napon tartanak referendumot.

Nem volt közvélemény-kutatás

A kormányülés után ismertetett döntést vélhetően megkönnyebbüléssel fogadja Európa, a népszavazás ugyanis megelőzi az október 24-25-i brüsszeli csúcstalálkozót. Hogy az írek ez alkalommal elfogadják-e a szerződést, azt közvélemény-kutatások hiányában lehetetlen megjósolni. (Kérdéseket csak a nizzai szerződés tartalmának ismeretéről, illetve a szavazási hajlandóságról tettek fel, s mindkét összefüggésben lesújtóak voltak a tapasztalatok.)

Minket is érint az eredmény

Mint ismeretes: az EU bővítésének feltétele volt, hogy először a szervezet működésének kereteit kell rögzíteni, s az ezt tartalmazó Nizzai Szerződést minden tagállamnak jóvá kell hagynia. Egyedül Írországban kellett ehhez népszavazás, a többi EU-tagállamban elegendő volt a törvényhozás jóváhagyása. Nagy meglepetésre a tavaly június 7-i referendumon az írek 54:46 arányban elutasították a Nizzai Szerződést. Amennyiben most is a "nem" kap többséget, az EU bővítésének folyamata veszélybe kerülhet, egyelőre le is vehetik a napirendről, de valószínűleg mindenképpen csúszást szenved.