Judit
2 °C
7 °C

Ír népszavazás a nizzai szerződésről
október 19-én

2002.09.19. 18:27
Bertie Ahern ír miniszterelnök csütörtök délután bejelentette: az írek október 19-én szavazhatnak másodszor a nizzai szerződésről - s közvetve a magyar csatlakozásról.
Mindenki legnagyobb meglepetésére az ír miniszterelnök a lehető legkorábbi dátumra tűzte ki a második népszavazást a nizzai szerződés elfogadásáról. Az is példa nélküli Írország történetében, hogy szombati napon tartanak referendumot.

Nem volt közvélemény-kutatás

A kormányülés után ismertetett döntést vélhetően megkönnyebbüléssel fogadja Európa, a népszavazás ugyanis megelőzi az október 24-25-i brüsszeli csúcstalálkozót. Hogy az írek ez alkalommal elfogadják-e a szerződést, azt közvélemény-kutatások hiányában lehetetlen megjósolni. (Kérdéseket csak a nizzai szerződés tartalmának ismeretéről, illetve a szavazási hajlandóságról tettek fel, s mindkét összefüggésben lesújtóak voltak a tapasztalatok.)

Minket is érint az eredmény

Mint ismeretes: az EU bővítésének feltétele volt, hogy először a szervezet működésének kereteit kell rögzíteni, s az ezt tartalmazó Nizzai Szerződést minden tagállamnak jóvá kell hagynia. Egyedül Írországban kellett ehhez népszavazás, a többi EU-tagállamban elegendő volt a törvényhozás jóváhagyása. Nagy meglepetésre a tavaly június 7-i referendumon az írek 54:46 arányban elutasították a Nizzai Szerződést. Amennyiben most is a "nem" kap többséget, az EU bővítésének folyamata veszélybe kerülhet, egyelőre le is vehetik a napirendről, de valószínűleg mindenképpen csúszást szenved.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?