Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az ír kormány megveszi szavazóit?

2002.09.23. 14:07
Október 19-én rendezik a második népszavazást, amin az írek a nizzai szerződés elfogadásáról kell, hogy döntsenek. Az ír kormány 500 millió eurós agrártámogatás beígérésével akarja meggyőzni szkeptikus szavazóit.
Írország az egyetlen EU tagállam, amelyben népszavazásnak kell döntenie a referendum elfogadásáról. Az ír szavazók tavaly egyszer már elutasították a nizzai szerződést, amelynek elfogadása feltétele az unió bővítésének. Az EU vezetői nem rendelkeznek arra az esetre vonatkozó tervekkel, ha az írek ismét nemmel szavaznának. A felmérések szerint pedig egyelőre egy mostani népszavazás sem kecsegtet jó eredményekkel. A szavazásra jogosultak 44 százaléka bizonytalan - jelentette a CNN.

Az EU erősebb kampányt követel

A tagjelölt államok, és Írország EU partnerei sokkal erősebb kampányt követelnek az írektől. Az unió képviselői megerősítették, hogy tartani kívánják az eredetileg meghatározott menetrendet, ezért elengedhetetlen, hogy az írek ezúttal igennel szavazzanak. Kritikák szerint az egy évvel ezelőtti "nem"-ben jelentős szerepe volt annak, hogy az ország túl későn, és túl alacsony intenzitással kezdett el kampányolni a referendum érdekében. Ezért az ír illetékesek már most több mint hatszázezer eurót költöttek különböző kiadványokra és reklámokra.

Új "reklámelem" a szavazók meggyőzésére

A kormány 500 millió eurós (125 milliárd forint) segélyt ad a földművelőknek - írja az euro.hu. Egy hivatalos levélben Joe Walsh mezőgazdasági miniszter arra buzdította párttársait, hogy a segélyek felemlítésével próbálják "eladni" a nizzai szerződést a szavazóknak.

A miniszter további, elvileg csak novemberben kiosztandó pénzeket már októberben szeretne eljuttatni a fölművelőkhöz, illetve az időarányos 60 százaléknyi kifizetéseket 80 százalékra emelné. Természetesen a mezőgazdasági minisztérium illetékesei cáfolják, hogy a kifizetések időzítése az októberi referendumhoz kötődne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!