Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az EU-nak nincs cselekvési terve az ír 'nem'-re

2002.10.04. 18:06
Példa nélküli válságot eredményezne, ha Írország lakossága a közelgő népszavazáson ismét elutasítaná a nizzai szerződést - jelentette ki pénteken Athénban Fogh Rasmussen, az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét betöltő Dánia miniszterelnöke.
Rasmussen az október végén esedékes brüsszeli EU-csúcstalálkozót megelőző európai körútja részeként látogatott a görög fővárosba, ahol hangsúlyozta: a népszavazáson a kérdést nyilvánvalóan az ír lakosságnak teszik fel, de a többi EU-tagország - különösképpen az unió tervezett bővítését illetően - érdekelt a referendum eredményében, mert egy esetleges újabb ír "nem" példa nélküli válságot okozna.

Már csak 13-at kell aludni
Az Európai Unió keleti bővítéséhez szükséges reformokat magában foglaló nizzai szerződésről tavaly júniusban rendezett első népszavazáson az ír választópolgárok 54 százaléka utasította el a megállapodást. A szerződés parlamenti megerősítéséhez az európai uniós tagországok közül egyedül Írországban kell népszavazást is tartani. A második referendumot október 19-re írták ki az ír hatóságok.

Rasmussen azért derűlátó

Az európai uniós elnökség nem készített cselekvési tervet arra az esetre, ha az ír népszavazás elutasítá a szerződést - tette hozzá.

Rasmussen mindazonáltal derűlátóan nyilatkozott a szavai szerint az EU szempontjából történelmi jelentőséggel bíró ír népszavazás várható eredményéről. Derűlátását fejezte a 10 tagjelölt ország uniós csatlakozását illetően is. A brüsszeli bizottság jövő szerdán tervezi nyilvánosságra hozni a tagjelöltek - köztük Magyarország - felkészültségéről készített jelentését. A bizottság e jelentésekben várhatóan javaslatot tesz arra, hogy a decemberi koppenhágai EU-csúcstalálkozó nyissa meg az unió kapuját a csatlakozni kívánó tíz ország előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!