Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-nak nincs cselekvési terve az ír 'nem'-re

2002.10.04. 18:06
Példa nélküli válságot eredményezne, ha Írország lakossága a közelgő népszavazáson ismét elutasítaná a nizzai szerződést - jelentette ki pénteken Athénban Fogh Rasmussen, az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét betöltő Dánia miniszterelnöke.
Rasmussen az október végén esedékes brüsszeli EU-csúcstalálkozót megelőző európai körútja részeként látogatott a görög fővárosba, ahol hangsúlyozta: a népszavazáson a kérdést nyilvánvalóan az ír lakosságnak teszik fel, de a többi EU-tagország - különösképpen az unió tervezett bővítését illetően - érdekelt a referendum eredményében, mert egy esetleges újabb ír "nem" példa nélküli válságot okozna.

Már csak 13-at kell aludni
Az Európai Unió keleti bővítéséhez szükséges reformokat magában foglaló nizzai szerződésről tavaly júniusban rendezett első népszavazáson az ír választópolgárok 54 százaléka utasította el a megállapodást. A szerződés parlamenti megerősítéséhez az európai uniós tagországok közül egyedül Írországban kell népszavazást is tartani. A második referendumot október 19-re írták ki az ír hatóságok.

Rasmussen azért derűlátó

Az európai uniós elnökség nem készített cselekvési tervet arra az esetre, ha az ír népszavazás elutasítá a szerződést - tette hozzá.

Rasmussen mindazonáltal derűlátóan nyilatkozott a szavai szerint az EU szempontjából történelmi jelentőséggel bíró ír népszavazás várható eredményéről. Derűlátását fejezte a 10 tagjelölt ország uniós csatlakozását illetően is. A brüsszeli bizottság jövő szerdán tervezi nyilvánosságra hozni a tagjelöltek - köztük Magyarország - felkészültségéről készített jelentését. A bizottság e jelentésekben várhatóan javaslatot tesz arra, hogy a decemberi koppenhágai EU-csúcstalálkozó nyissa meg az unió kapuját a csatlakozni kívánó tíz ország előtt.