Viola
-6 °C
-2 °C

Kártérítés a halláskárosodott ír katonáknak

2007.10.06. 16:17
A 90-es évek vége óta az ír katonák 80 százaléka panaszkodott arra, hogy romlott a hallása. A védelmi tárca becslések szerint 290 millió eurót fizethet ki azoknak a katonáknak, akik lőgyakorlatokon halláskárosodást szenvedtek. Egyes becslések szerint ez az összeg elérheti az egymilliárd eurót is. Eddig több mint 16 ezren jelentkeztek kártérítésért.

A becslések szerint 290 millió eurót (72,5 milliárd forintot) fizethet ki az ír védelmi minisztérium azoknak a katonáknak, aki halláskárosodást szenvedtek el lőgyakorlatokon, tette közzé a tárca szombaton.

Eddig több mint 16 ezren jelentkeztek a minisztériumnál kártérítésért. A panaszosok közt nemcsak most szolgáló katonák vannak, hanem olyanok is, akik több évtizeddel ezelőtt viselték az egyenruhát. Szerintük azért sérült a hallásuk, mert a lőgyakorlatokon nem kaptak fülvédőt.

Willie O' Dea miniszter azt mondta, eddig több mint 15 ezer kérelmet vizsgáltak meg, és csaknem 285 millió eurót ki is fizettek a panaszosoknak. A tárcavezető szerint további öt millió euróba kerülhet a fennmaradó kérvények kifizetése.

A 90-es évek végén a katonák 80 százaléka panaszkodott arra, hogy romlott a hallása. A védelmi tárcánál volt olyan becslés is, mely szerint az egymilliárd eurót is átlépheti a kártérítések összege.

Amikor az első panaszok megérkeztek a tárcához, komoly gondot jelentett azok elbírálása, meg kellett oldani a túlzott vagy jogtalan kártérítési kérelmek kiszűrését is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!