Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ír igen az EU-bővítésre?

2002.10.14. 11:25
Jelentősen emelkedett az Európai Unió bővítését támogatók aránya Írországban, áll a legutóbbi közvélemény-kutatásban.
A Citigroup legutóbbi írországi felmérése szerint az írek 44 százaléka támogatja a Nizzai Szerződést, ami feltétele az Európai Unió bővítésének. Egy hónappal korábban csak 29 százalékuk szavazott volna a lefektetett bővítési tervezetre. Szakértők szerint a bizonytalanok egy része állt át a pártolók oldalára. A válaszadók 22 százaléka továbbra is határozottan elutasítja az unió bővítését. A bizonytalanok aránya 27 százalék.

Nemmel szavaztak

Az írek a tavaly júniusi népszavazáson 54 százalékos arányban elutasították a Nizzai Szerződést, mindössze 35 százalékos részvételi arány mellett. A közvélemény-kutatások akkor is 44 százalékos támogatottságot mértek. A kormányzó pártok a Nizzai Szerződés támogatására buzdítják a lakosságot az október 19-i szavazáson. Azonban a Sinn Fein, a Zöldek és több szakszervezet is ellenzi a bővítést.

Nizza

A Nizzai Szerződés az EU belső, intézményi reformját írja elő. A szerződést eddig a 15-ből 14 tagállam ratifikálta. Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU tíz új tagot vegyen fel 2004-ben. Amennyiben az írek megint nemmel szavaznak, akkor Brüsszel arra kéri az ír parlamentet, a Dailt, hogy az hozzon egy az EU bővítését támogató határozatot, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!