Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ír igen az EU-bővítésre?

2002.10.14. 11:25
Jelentősen emelkedett az Európai Unió bővítését támogatók aránya Írországban, áll a legutóbbi közvélemény-kutatásban.
A Citigroup legutóbbi írországi felmérése szerint az írek 44 százaléka támogatja a Nizzai Szerződést, ami feltétele az Európai Unió bővítésének. Egy hónappal korábban csak 29 százalékuk szavazott volna a lefektetett bővítési tervezetre. Szakértők szerint a bizonytalanok egy része állt át a pártolók oldalára. A válaszadók 22 százaléka továbbra is határozottan elutasítja az unió bővítését. A bizonytalanok aránya 27 százalék.

Nemmel szavaztak

Az írek a tavaly júniusi népszavazáson 54 százalékos arányban elutasították a Nizzai Szerződést, mindössze 35 százalékos részvételi arány mellett. A közvélemény-kutatások akkor is 44 százalékos támogatottságot mértek. A kormányzó pártok a Nizzai Szerződés támogatására buzdítják a lakosságot az október 19-i szavazáson. Azonban a Sinn Fein, a Zöldek és több szakszervezet is ellenzi a bővítést.

Nizza

A Nizzai Szerződés az EU belső, intézményi reformját írja elő. A szerződést eddig a 15-ből 14 tagállam ratifikálta. Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU tíz új tagot vegyen fel 2004-ben. Amennyiben az írek megint nemmel szavaznak, akkor Brüsszel arra kéri az ír parlamentet, a Dailt, hogy az hozzon egy az EU bővítését támogató határozatot, jelentette a BBC.